Nagy sikerrel tárult a Pálinka és Pároskolbász Fesztivál Debrecenben

Papp László polgármester is részt vett az V. Debreczeni ZAMAT Pálinka és Pároskolbász Fesztivál, amely  2015-ben új helyszínen várta a különleges ízek kedvelőit.

Kilenc debreceni étterem és a tizenhat pálinkaház kínálatából másfél tonna páros kolbász és több száz liter pálinka fogyott a három nap alatt és közel 30 ezren vettek részt a régió egyik legkedveltebb őszi rendezvényén. Idén először társrendezvényekkel is bővült a Zamat Fesztivál programkínálata: az V. Debreceni Kézműves Fesztivál és a DEBRECENIZŐK nevet viselő program szintén nagy érdeklődésre tartott számot. Utóbbi – „Páros 2.0 – egy hungarikum életre kel” alcímmel – nem csak azt mutatta meg, hogy milyen lehetőségek rejlenek a hungarikummá nyilvánítás küszöbén álló debreceni párosban, hanem szakmai és zenei programokkal tűzdelt könnyed kikapcsolódást is biztosított a látogatók számára.

 

\"debreceni

 

A Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál szervezői a kezdetektől szívügyüknek tekintik a hagyományos páros kolbász gasztronómiai értékének népszerűsítését

 
A Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál szervezői a kezdetektől szívügyüknek tekintik a hagyományos páros kolbász gasztronómiai értékének népszerűsítését. Nem sokkal korábban tizenketten írták alá a Debreceni Páros Kolbász Kódexet: kezdeményezői – vagyis a város önkormányzata, a Debreceni Értéktár Bizottság és a Debrecen Gasztronómiájáért Alapítvány –, valamint kilenc étterem, illetve vendéglátóhely képviselői. A kódex a hagyományoknak megfelelő páros kolbász minőségi feltételeit rögzíti. A kódex megalkotóinak és aláíróinak közös célja a Kiemelkedő Nemzeti Értékké nyilvánított debreceni páros gasztronómiai értékeinek védelme. Papp László polgármester szerint a „Debrecínert” világszerte ismerik, amit ki kell használni, de a város számára is fontos, hiszen a debreceniség közösségteremtő erő.

 

-kt-