Nappa bőr: a divat kedvelt egzotikuma

Ismerd a bőröd! Ez a rövid felszólítás nem csak saját testszövetünkre, hanem az azon ruhaként viselt darabokra is ugyanúgy érvényes. A divat világában a bőr az egyik legismertebb, magas minőségű alapanyag, emellett pedig rendkívül sokrétű is. Mi jut eszünkbe például, ha azt halljuk: nappa?

 

Egyszerű egzotikum

 

Első hallásra a nappa úgy hangozhat, mint valamiféle ritka, egzotikus állat, melynek bőre elképzelhetetlen értéket képvisel. Utóbbi – kis túlzással – igaz is, azonban nem egy konkrét élőlényről van szó, hanem egy bizonyos bőrtípusról. Legyen szó ruházati sertésbőrről, marhabőrről, vagy egyéb alkalmas alapanyagokról, a nappa bőr a szőroldali, sima és hibátlan bőrt jelöli. 

 

Ebből fakadóan egy rendkívüli módon, szinte szövetszerűen puha, lágy fogású és finom tapintású alapanyagról beszélhetünk. Egy kifejezetten szép fényű bőrről van szó, melynek jellegzetessége az úgynevezett barkarajz, mely tulajdonképpen az állat szőrzetének lenyomata. Mindenképpen különleges és minőségi választás tehát egy nappa bőr ruhadarab, kiegészítő.

 

Bőr bőségszaru

 

Ha egy alapanyag nem csupán jó minőségű, hanem olyan jól munkálható is mint a nappa bőr, szinte tékozlásnak számítana, ha csak egyféle termék készülne belőle. Vastagságának és puhaságának köszönhetően egy könnyen nyújtható, magas szakítószilárdsággal bíró alap, ezáltal pedig a lehetőségek szinte végtelenek.

 

Az elsődleges felhasználási módja nyilván a ruházati bőrök területére vezet minket. Különböző szabású, színű, kidolgozottságú, finom tapintású kabátok, dzsekik készülhetnek belőle, melyek szinte minden évszakban hű társaink lehetnek. 

 

 Igazi stíluskavalkád a bőr minőségi kombinálásával

 

Emellett azonban rengeteg kiegészítő is készül belőle, hiszen az ilyen időtálló alapanyagok sok helyütt felbukkannak. Ilyen például a cipőgyártás, ahol kiváló nappa bőrcipőkre bukkanhatunk, bár sokan talán nem is gondolnák, hogy ez a bőrtípus alkalmas lehet erre. A bárány „nappája” a kesztyűipar, míg a marha nappa bőr a pénztárcák magas minőségű alapanyaga. De ezen felül is rengeteg helyen találkozhatunk vele, a teljességi igénye nélkül: bútorok, táskák, sőt, akár autóbelsők is.

 

Többlet – költség?

 

Most, hogy megismertük a nappa bőrök tulajdonságait, nyilvánvalóan felmerül a kérdés, hogy mennyivel „tud többet”, az egyéb bőrtípusoknál, illetve hol helyezkedik el az árskálán? Előbbi kérdésre tulajdonképpen már választ kaphattunk a cikk során. A nappa bőrt egyértelműen puhasága, tapintása, megmunkálhatósága és rendkívüli strapabírása emeli ki társai közül. Ennek azonban – ahogy mindennek – ára van. Egy prémium alapanyagból készült bármilyen ruházati, vagy használati cikk magasabb árkategóriát képvisel. Azonban a nagyobb kiadás garantáltan kifogástalan minőséggel párosul, így a nappa – egyszerűen szólva – megéri a pénzét.