Növénytermesztési és takarmányozási technológiákat dolgoz ki egy konzorcium

A Bóly Zrt., a Kaposvári Egyetem és a Debreceni Egyetem alkotta konzorcium 2020-ig dolgoz ki kiemelkedő minőségű sertéshús előállításához szükséges növénytermesztési és takarmányozási technológiákat.

A projekt 3,3 milliárd forintos európai uniós és költségvetési támogatást élvez, illetve összhangban áll a kormány sertéságazat-fejlesztési programjával. A Bóly Zrt. vezérigazgatója, Ádám János hangsúlyozta, fontos, hogy a jövőben több és jobb minőségű sertéshús kerüljön a magyar fogyasztók asztalára és a külföldi piacokra. Program huszonhat önálló kutatási feladatból áll, olyan magas beltartalmi értékű, tápláló takarmányokat keresnek, illetve olyan takarmány-előállítási technológiákra fókuszálnak, amelyek a leginkább megfelelnek a sertéstartás igényeinek.

 

sertésállomány

A sertéshús előállítási költségének több mint 70 százalékát a takarmányozás teszi ki, így elengedhetetlen, hogy ez a lehető leghatékonyabban történjen

 

A klímaváltozás hatásait is szem előtt tartó munka során megvizsgálják a Magyarországon köztermesztésben lévő búza-, kukorica-, árpa- és szójafajtákat, tápanyag-, aminosav- és emészthető nyersfehérje-tartalmukat. Kiemelt figyelmet szentelnek a takarmányok toxinmentességének, a húsminőség, üzemiteljesítmény-vizsgálatoknak. A konzorcium tagjainak külön erősségei vannak: a Debreceni Egyetemnek a növénytudományban, a Kaposvári Egyetemnek az állattudományban vannak kiváló eredményei, a Bonafarm csoport pedig felismerte, hogy kutatási eredményeket nemcsak megrendelni érdemes, hanem részt venni is azok elérésében.

 

/T.D.