Nyártól egyetemi kórházként működik a Kenézy

Kenézy kórház január elseje óta a Debreceni Egyetem fenntartásába tartozik, a szenátus döntése értelmében nyártól egyetemi kórházként működik.

Az egészségügyi intézmény egyetemi integrációját egy törvénymódosítás teszi lehetővé, amely bevezeti az egyetemi kórház státuszt. Ebben az esetben az egyetem a kórház fenntartója, ugyanakkor megmarad a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet önálló jogi státusza. "Ez egy speciális kategória, amely kifejezetten az olyan városokban elérhető, amelyek egyaránt rendelkeznek orvosképző egyetemmel és egészségügyi ellátó intézménnyel" - mondta Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta: az egyetemi kórház nem klinika, nem változik az ellátási szint, az intézmény képzési és kutatási feladatokat sem végez, csupán a gyakorlati orvosképzésben vesz részt. 

 

Debreceni Egyetem

A Kenézy kórház a Debreceni Egyetem által fenntartott kórház, a tervek szerint a nyár közepétől pedig egyetemi kórházként működik

 

Ónodi-Szűcs Zsoltán egészségügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy ugyanannyi forrás jut majd az intézménynek mint korábban, a cél az ellátás hatékonyságának javítása. Az új együttműködésnek köszönhetően bővül a gyakorlati képzési kapacitása, a kórház pedig az ország legnagyobb egészségügyi intézményrendszerének tagja lesz. Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora megjegyezte, hogy a Debreceni Egyetem 123 milliárd forintos költségvetésével a kórház büdzséje is tovább nő. /T.D.