Tompa Mihály emlékére állítottak táblát

Avató ünnepség keretében adták át az emléktáblát Tompa Mihály költő, református lelkész születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. 

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a Tompa Mihály utcában elhelyezett tábla avató ünnepségén hangsúlyozta: egy olyan költőnek állítottak emléket a városban, aki a 21. században nem kapja meg azt a figyelmet, amely a magyar irodalomban megilletné. Tompa Mihályt Arany Jánossal és Petőfi Sándorral említették együtt, a népies triász tagjaként tartották számon. Népszerűsége a Bach-korszakban volt a legnagyobb, amikor szinte mindenki más hallgatott, ő viszont az elsők között szólalt meg, és túlélésre, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tüzének fenntartására buzdította a magyarokat.

 

Emléktáblát kapott Debrecenben Tompa Mihály költő, református lelkész

Emléktáblát kapott Debrecenben Tompa Mihály költő, református lelkész

 

Népszerűsége élete vége felé alábbhagyott, a századfordulóra már alig-alig emlegették a nevét - idézte fel Komolay Szabolcs, hozzátéve, hogy ezért is nagyon fontos a Tompa Mihály által felmutatott értékek megőrzése, továbbvitele. Az ünnepségen jelen lévő általános iskolásokat arra kérte, olvassák és értsék meg Tompa Mihály verseit, amelyek nemcsak saját korának, hanem a 21. század emberének is aktuális üzeneteket rejtenek.

 

MTI/T.D.