Utazási kisokos – a felejthetetlen nyaralásért

A vakációt mindig izgatottan várjuk, hogy a hétköznapi mókuskerékből egy kicsit kikeveredjünk és töltekezzünk, felejthetetlen élményeket szerezzünk. Viszont van sok apró buktató, ami miatt beüthet a gikszer. Összeszedtük, mikre figyelj a tökéletes utazás érdekében.

Ha már megvan a szabi dátum, akkor kiválasztjuk az úti célunkat, alaposan megtervezzük, megszervezzük az utazást, majd élvezzük annak minden pillanatát. Amivel mindig elsőre számolunk, az a repjegy, szállás, pénzváltás, de terveznünk kell a poggyászunk tartalmával, súlyával, ha kell, akkor a vízummal, szükséges dokumentumokkal, és a transzferrel.

 

Személyi vagy útlevél?

 

Ha érvényes útlevéllel rendelkezünk, akkor a világ bármely országába bebocsátást nyerünk, az Európai Unió tagállamaiba viszont érvényes személyi igazolvánnyal is utazhatunk. Arra viszont figyeljünk, hogy a hazautazásunk vége után 6 hónapig érvényesek legyenek az igazolványaink, mert csak így tudjuk a hazánkat elhagyni. Vannak országok, főleg a tengerentúlon, ahova nem elég az azonosító okmány, hanem vízumra is szükség van. Figyeljünk rá, hogy az ügyintézést időben elkezdjük, mert bekérhetnek olyan dokumentumokat, melyek beszerzése pár napba is beletelik.

 

Repülőút

 

A repülőjegyek megvásárlása az első, amit megteszünk, szinte az útvonal kigondolása után. Viszont érdemes a neten szörfözni, hogy a legkedvezőbb áron tegyük azt. Lehetőség van közvetlenül a légitársaságnál lefoglalni a jegyet, de akár más, online oldalakat is találunk, akik egyéb kedvezményekkel biztosítják számunkra azt.

 

Magára az útra is fel kell készülnünk. Mert a 2-3 órás út szinte senkinek sem jelent gondot, de a 10-12 órás időtartamra bizony előre készülni kell mentálisan.

 

Vannak országok, ahova csak érvényes útlevéllel léphetünk be, így mindig ellenőrizzük az okmányunk lejárati idejét

 

Transzfer

 

A reptéri transzferre bizony nem gondolunk időben. Pedig, ha előre megnézzük a lehetőségeinket, és ezt is megszervezzük, akár itthon, akár a cél országban, akkor komoly költségeket is megspórolhatunk. Választhatjuk a zsúfolt tömegközlekedést, hívhatunk taxit vagy arra is van lehetőség, hogy saját autóval menjünk ki a reptérre. A Liszt Ferenc Repülőtéren lehetőségünk van a parkolásra rövid és hosszú távon is.  A helyet akár az indulás előtt 12 hónappal is lefoglalhatjuk, és a parkolási díjat kifizethetjük. Hacsak 1 napra szeretnénk ott parkolni, akkor a terminál parkolót használhatjuk, de arra is van lehetőség, hogy hetekre otthagyjuk a járgányunkat.

 

Poggyász

 

Nem mindegy, hogy mennyit és mit pakolunk a bőröndünkbe. Írjunk listát, hogy ne maradjanak otthon alapvető dolgok, például a telefontöltő vagy fürdőruha. Így nem kell azokat külföldön, borsos áron beszerezni. Viszont vigyázzunk arra, hogy ne tömjük tele mindenféle felesleges holmival a poggyászunkat, figyeljünk a súlykorlátra, mert a megengedettnél nehezebb bőröndök után a légitársaság többletköltséget számol fel.

 

Gyógyszer

 

Ha állandó gyógyszeres kezelés alatt állunk, akkor csak a szakorvos által előírt mennyiségű gyógyszer vihető ki az országból. Ahhoz, hogy orvosságunkat magunkkal vihessük, háziorvosunktól igazolást kell kérnünk.

 

Sok apró, de igen fontos részlet, amiket ha előre átgondolunk és összerakunk, akkor egy kerek, egész és önfeledt utazásban lesz részünk.