5 kérdés a porckopásról

Csípő és térdproblémák kínozzák? Merevek az érintett területek, és nehezen megy a mozgás? A porckopás olyan mozgásszervi probléma, mely manapság sokkal többeket érint, mint azt elsőre gondolnák. Nem csak az idősebb korosztály szenved a hasonló panaszoktól, hanem már egészen fiatal korban is jelentkezhetnek a visszatérő fájdalmak.

Az izuletor.hu információi szerint a porckopás kialakulásában a korábban elszenvedett sportsérülések legalább olyan fontos szerepet játszhatnak, mint a genetika, vagy az életkor. Rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk életmódunkra, hiszen ezzel a betegség megjelenése és annak lefolyása lassíthatóak, a panaszok enyhíthetőek, s így az életminőség jelentősen javítható. Nézzük, melyek azok a kérdések, amelyek leggyakrabban felmerülnek a témával kapcsolatban!

 

  1. Milyen életkorban jelentkezik? 

Bár tény, hogy az évek múlásával gyakrabban jelennek meg a panaszok, de nem állítható, hogy kizárólag az idősek betegsége lenne a porckopás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már a harmincas évek elején is sokan érintettek, a kockázati tényezők között pedig a korábbi sportsérülések és az ízületek túlterhelése egyértelműen szerepelnek.

 

  1. Szabad-e mozogni porckopással?

 Nem csak hogy szabad, de ajánlott is. A mozgásszegény életmód az egész szervezet egészségi állapotára rányomja bélyegét, így a mozgásszervek és az ízületek is kárát látják, ha nem figyelünk oda erre. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy korántsem mindegy, milyen mozgásformát iktatunk be a mindennapokba. Az edzettségi szintnek és a kornak megfelelően javasolt választani, és persze ügyelni a fokozatosságra. Ha az ízületek szempontjából leginkább kímélő mozgást szeretnénk megtalálni, akkor érdemes kipróbálni a rendszeres úszást, mely számos előnnyel jár.

 

  1. Hatással vannak a frontok a betegség alakulására?

 A frontokról alapvetően ismert, hogy sokak szervezete megérzi azokat. Nincs ez másként akkor sem, ha porckopásról van szó. A hideg hónapokban különösen fokozódhat a fájdalom, hiszen ekkor jobban megérzik az ízületek a mozgás hiányát. Érdemes tehát aktívan tölteni a szabadidőt, de a különféle melegítésre alkalmas módszerek is jó választásnak bizonyulnak. Egy forró fürdő, vagy melegítőpárna azonnali gyógyírt hozhat a problémára.

 

  1. Kockázati tényező lehet az ülő munkavégzés?

 Akik irodai munkát végeznek, gyakran panaszkodnak ízületeik fájdalmára. Legjobb, ha ilyen esetben munka után aktív pihenéssel töltjük a nap további részét, és napi rendszerességgel sportolunk. Nem mindegy azonban az sem, hogy milyen testtartással ülünk az íróasztalnál. A könyök és a térdek derékszögben álljanak, és a monitort pedig szemmagasságba helyezzük. Jó szolgálatot tehet a derék megtámasztása is, hogy tartásunk egyenes legyen.

 

  1. Hogyan mozogjunk a sérülések elkerülése érdekében?

 A testmozgás egészségre gyakorolt pozitív hatásaihoz kétség sem férhet. Annak érdekében azonban, hogy a porckopás korai kialakulása szempontjából kockázati tényezőnek számító sportsérüléseket elkerüljük, nagyon fontos a fokozatosságra odafigyelni. Ne maradjon el a bemelegítés, és mindig az edzettségnek megfelelő mozgásforma mellett tegyük le a voksot. Érdemes tudnia, hogy minden gyakorlatnak megvannak a könnyített verziói, amelyeket kezdőknek ajánlanak a szakemberek.