A visszér télen sem kellemes, de tehetünk ellene

A visszér a hideg hónapokban is sokak számára okoz problémát, ráadásul, mint oly sok betegség, ez is fájdalmasabbá válhat a frontok idején.

A probléma időben történő felismerése a kezelés tekintetében kiemelt jelentőséggel bír, de érdemes arra is odafigyelni, hogy kiiktassuk életünkből a kockázati tényezőnek számító elemeket. Nem csak a szív-és érrendszer egészségére érdemes figyelni, hanem ezzel együtt a normál testsúly megőrzésére is.

 

A plusz kilók gyakran járnak együtt visszeres panaszokkal, de a nem megfelelő táplálkozás vagy rossz szokásaink is felelőssé tehetőek a visszér kialakulásáért. Nézzük, mit tehetünk télen annak érdekében, hogy életminőségünket ne rontsa a visszeresség!

 

Aktív életmód évszaktól függetlenül

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres testmozgás fontosságát. Az aktív életmóddal erősíthetjük immunrendszerünket és sokat tehetünk a visszér megelőzése érdekében is. A testmozgás jótékony hatással van a szív-és érrendszer működésére, de a testsúly problémák is megoldhatóak segítségével.

 

Legyen szó bármekkora túlsúlyról is, a rendszeres mozgás nélkül igen nehéz lenne megszabadulni attól. Természetesen az egészséges étkezés mellett sem mehetünk el, hiszen a két faktor együttesen befolyásolja a közérzetet és a testsúly alakulását.

 

S hogy milyen mozgásformát érdemes választani a téli hónapokban? A Hillvital.hu szakemberei elsősorban azt szokták hangsúlyozni, hogy a visszér kialakulása, valamint megelőzése kapcsán is nagyon fontos, hogy mindig a testsúlynak megfelelő mozgás mellett döntsünk. Ha nem vagyunk edzésben, vagy jelentős, legalább 15-20 kiló túlsúllyal rendelkezünk, akkor érdemes az ízületkímélő mozgásformákat választani.

 

Futás helyett a tempós séta remek választás lehet, de az úszással is sokat tehetünk a kívánt súly elérése érdekében.

 

C-vitaminnal az erek egészségéért

 

A C-vitamin nélkülözhetetlen mikrotápanyag a szervezet számára. Sokan az étrend-kiegészítők mellett döntenek, pedig tény, hogy természetes forrásból sokkal hatékonyabban hasznosul a vitamin. A friss zöldségek és gyümölcsök nem csak abban segíthetnek, hogy szervezetünk optimálisan ellátott legyen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de a felesleges kilók ellen is tehetünk fogyasztásukkal.

 

A citrusfélék egész évben megfizethető áron elérhetőek, és érdemes az ananászt is beiktatni az étrendbe. A sárga, lédús hússal rendelkező gyümölcs száz grammja tartalmazza a napi C-vitamin szükséglet nyolcvan százalékát, tehát előnyei kézzel foghatóak. A C-vitaminról egyébként érdemes tudni, hogy nagymértékben hozzájárul az erek egészségének és rugalmasságának megőrzéséhez.

 

Természetes hatóanyagok külsőleg

 

A visszér ellen nem csak a megfelelő táplálkozással tehetünk, hanem a külsőleg használatos készítményekkel is. A gyógynövényeket tartalmazó balzsamokat akár minden nap használhatjuk, hiszen semmilyen mellékhatással nem rendelkeznek. A vadgesztenye kifejezetten olyan összetevőnek számít, mely hatékonyan vethető be a visszér okozta panaszok ellen.

 

A téli hidegben kevés kellemesebb dolog képzelhető el, mint a meleg szobában pihenni és szükség esetén a fájdalmat csillapító balzsamokkal tenni a tünetmentesség érdekében. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a friss levegőn tett séta szintén jótékonyan befolyásolja a visszeres panaszokat.

 

Törekedjünk arra, hogy mindennapjainkban egyensúlyt és harmóniát találjunk, hiszen ez az alapja az egészséges életmódnak mind az étkezés, mind az időbeosztás és a mozgásra szánt idő kapcsán.