Az egészséges táplálkozás a konyhában kezdődik

Az egészséges táplálkozás már gyermekkorban is rendkívül fontos, ugyanis a megfelelő alapanyagok megismerése és fogyasztásának rendszeressé válása az elhízás megelőzésében is szerepet játszik. Napjainkban minden negyedik iskolás túlsúlyos. Nem csak erre derített fényt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a NESTLÉ közös kutatása, hanem a szülői példa és a közös főzés minderre gyakorolt hatására is. A tapasztalatok alátámasztják, hogy a gyermekek konyhai tevékenységbe történő bevonásával sokat tehetünk az egészségtudatosabb jövőért, és természetesen az elhízás megelőzéséért.

A NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT PROGRAM keretében arra is fény derült, hogy a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakulásában döntő jelentőséggel bírnak a szülők és a családban látott minta. Az igyteljesazelet.hu azt javasolja, hogy az egészséges táplálkozás alapjainak elsajátításához érdemes rendszeresen együtt főzni a gyermekekkel.

 

Egészséges táplálkozás: kezdjük az alapanyagoknál!

Az egészség megőrzéséhez, és a gyermekkori elhízás megelőzéséhez nagyon fontos, hogy a kicsik kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozzanak. A napi ötszöri étkezés alkalmával teljes kiőrlésű alapanyagoknak éppen úgy helyet kell kapniuk az asztalon, mint tejtermékeknek, zsírszegény húsoknak, halféléknek, és persze a friss zöldségek és gyümölcsök sem hiányozhatnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészséges étkezésre odafigyelő családokban a gyermekek kisebb eséllyel küzdenek túlsúllyal, és nyitottak a főzelékek, zöldségek, levesek, vagy például az olyan köretek irányába, mint a bulgur, a köles, a kuszkusz.

 

A közös családi étkezések nem csak szorosabbra fűzik a kapcsolatot, de arról is gondoskodnak, hogy megfelelő példán keresztül az egészséges alapanyagokhoz fűződő viszony is kialakuljon a gyermekekben.

 

Gyermekkel a konyhában

Tudta, hogy az egészségtudatos édesanyák több mint fele legalább heti egyszer együtt főz gyermekével? Ez derült ki a NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT PROGRAM friss kutatásából. Ha tehát eddig tiltott terep volt a gyerkőc számára a konyha, ideje ezen a szokáson változtatni. Ha a hús feldarabolását, vagy a turmixolást nem is bízza a kicsire, de a számára biztonságos műveletekben bátran közreműködhet. A közös tevékenység alkalmat kínál arra, hogy beszélgessenek az ételekről, alapanyagokról, és játékos formában tanulja meg a kicsi, mi az, ami jótékony hatással van egészségére.

 

Az egészséges táplálkozás korántsem azt jelenti, hogy ízetlen ételek kerülnek az asztalra, hiszen rendkívül változatos, fenséges falatok készíthetőek teljes kiőrlésű élelmiszerekből, zöldségekből, gyümölcsökből, halakból és zsírszegény húsokból. Fontos, hogy a kicsik elegendő tejterméket is fogyasszanak, de a folyadékbevitel jelentősége mellett sem mehetünk el. Azok a gyermekek, akik rendszeresen részt vesznek a konyhai tevékenységben, nyitottan állnak az újdonságokhoz, könnyebben elfogadják azokat, és előnyben részesítik a szülői példán keresztül látott egészséges alapanyagokat.

 

A gyermekek egyébként is szívesen sürögnek-forognak a konyhában, ahol izgalmas alapanyagokkal, színek, számukra érdekes állagú élelmiszerekkel lehet dolgozni. Mindezek mellett a fenséges illatok, és a kóstolgatás további pozitívumnak számítanak. Ha tehát odafigyel a közös főzésre, és közben elmagyarázza, mit, miért érdemes fogyasztania, úgy sajátíthatja el a kicsi az egészséges táplálkozás alapjait, hogy azok szokássá rögzülnek, és hozzájárulnak a későbbiekben az egészség megőrzéséhez, és az elhízás megelőzéséhez.