Zsírégető edzés az újévi fogadalmaink elérésére

Melyik a legjobb zsírégető edzés? Milyen módon szabadulhatunk meg gyorsan és hatékonyan a lerakódott feleslegtől? Ezek azok a kérdések, melyek gyakran felmerülnek az életmódváltás előtt állókban. Január elsejével sokan fogadják meg, hogy végre megszabadulnak a súlyfeleslegtől, a célok elérésére pedig többféle mozgásforma közül lehet választani.

Vannak, akik az egyenletes pulzusszám melletti aerob edzéseket tartják a legjobbnak, mások inkább a pörgős kardióedzések mellett teszik le a voksot. E kettő típusból született meg az intervallum edzés, amely a shop.builder.hu szerint is a leginkább hatékony zsírégető edzés. Segítségével olyan mértékben növelhető az anyagcsere sebessége, hogy annak jótékony hatásait az edzést követő 24 órában mindvégig észlelni lehet.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy alacsony intenzitású aerob edzés alkalmával a zsírégetés csak a harmincadik perc körül kezdődik meg. Ezzel szemben az intervall jellegű zsírégető edzés ennél jóval gyorsabban eléri ezt a hatást, ráadásul segítségével sokkal több zsírt égethetünk el, mint a monoton mozgásformák alkalmával. További előnye ennek az edzés típusnak, hogy csökken hatására az inzulinrezisztencia.

 

Zsírégetés izombontás nélkül

 

Edzés kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem feltétlen a mérleg mutatta érték a legfontosabb, sokkal inkább az izomvesztés elkerülése. De hogyan őrizhetjük meg izmainkat akkor, ha közben intenzív, pörgős mozgásformát választunk? A HIT, vagyis a zsírégető edzés lényege éppen az, hogy közben a gyors összehúzódású izomrostok is keményen dolgoznak. Ezek azok, amelyeket súlyzós edzés során szoktunk használni, tehát az egyes sprintek alkalmával kellően megdolgoztathatjuk ezeket, így izombontástól nem kell tartani.

 

Rövidebb, mégis hatékonyabb

 

Sokan panaszkodnak arra, hogy nincs minden nap idejük 45-50 percet aerob edzésre fordítani. Nos, számukra sincs többé kifogás, hiszen egy jól felépített intervallum zsírégető edzés 20-25 perc alatt lehetővé teszi a napi adag letudását, ráadásul hatékonyabban, az izomvesztést elkerülve. Azzal azonban érdemes tisztában lenned, hogy kezdőként ne azonnal intervallum edzéssel indíts, ugyanis egy alap állóképesség mindenképpen szükséges hozzá. Ha már edzel egy ideje, úgy próbálkozhatsz vele, és idővel egyre keményebb gyakorlatokkal bővítheted a repertoárt.

 

Milyen mozgást, gyakorlatokat válasszunk?

 

Az intervallum zsírégető edzés legegyszerűbb formája a futás, és annak intenzitásának váltakoztatása. A bemelegítés lehet laza séta, kocogás, majd jöhet egy körülbelül fél perces sprint. Miután egy perc alatt sétával rendeződik a pulzus , ismét jöhet a fél perces gyors futás. Legalább tíz körben végezzük a gyakorlatot, garantáltan meglesz az eredménye.

 

Szabadban kiválóan kombinálhatjuk a futást egyéb gyakorlatok közbeiktatásával, így fekvőtámasz, kitörés, guggolás, és ezek nehezített verziói is helyet kaphatnak a zsírégető edzés gyakorlatai között. Akár helyben futással, ugrókötelezéssel is kiválthatjuk a futást, így otthoni edzés részeként is elvégezhetjük a több körben egymással kombinált gyakorlatokat. A lényeg, hogy mindig lépjünk túl saját komfortzónánkon, és a kitűzött ismétlésszámot ne lustuljuk el.

 

Hazai edzők és sportot kedvelők körében is egyre inkább terjed ez a fajta zsírégető edzés, melynek köszönhetően az anyagcsere még sokkal az edzés után is pörög. Hatására nem csak a felesleges kilók olvadnak majd le, de az izommennyiség is megtartható, növelhető. További nagy előnye, hogy a HIT edzés változatosabb, izgalmasabb, mint a monoton aerob, ezáltal gyorsabban eltelik az edzésre szánt idő, mely folyamatosan kihívások elé állít, tehát pszichés hatása sem elhanyagolható.