50 milliárd TOP-os forrás hajdú-bihari fejlesztésekre

Hajdú-Bihar megye települései 50 milliárd forintot használhatnak fel a Terület- és településfejlesztési operatív program forrásaiból, eddig 30 milliárd forint odaítéléséről született döntés.

Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a program összesen 1300 milliárd forint fejlesztést tesz lehetővé, a támogatási szerződések aláírását követően már júniusban megkezdődhet a pénz folyósítása. Az 1300 milliárdos Top-forrást a megyék és a megyei jogú városok használhatják fel gazdaságélénkítésre, versenyképesség javításra és foglalkoztatás bővítésre, ebből Hajdú-Bihar megye 50 milliárdos kerete mellett Debrecen további 44 milliárdot fordíthat fejlesztésre.

 

Hajdú-Bihar megye 50 milliárdos kerete mellett Debrecen további 44 milliárdot fordíthat fejlesztésre

Hajdú-Bihar megye 50 milliárdos kerete mellett Debrecen további 44 milliárdot fordíthat fejlesztésre

 

Rákossy Balázs rámutatott, a Top csak az egyik operatív program, összesen mintegy 12 ezer milliárd forint európai uniós és magyarországi forrás áll rendelkezésre fejlesztésekre ebben a ciklusban. A források a támogatási szerződések megkötése után rendelkezésre állnak, a kormányhivatalokon keresztül pedig kiemelt eljárási rendben történnek majd az engedélyeztetések, így egy-két éven belül megvalósulnak a beruházások. Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke szólt arról, hogy a megyében benyújtott 301 pályázatból eddig 216 esetében született meg a támogató döntés, méghozzá az országban egyedülálló módon, a megyei közgyűlés tagjai egyhangúlag megszavazták.

 

/T.D.