Debrecenben épül Krones AG gyára

Az italtöltő- és csomagolástechnikában piacvezető német gépgyártó vállalat, a Krones AG Debrecenben építi fel első Németországon kívüli európai gyárát. 

Pascal Männche, a Krones Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az épülő új gyár projektnyitó rendezvényén elmondta: az üzemépítés bizonyítja elkötelezettségüket Kelet-Európa iránt. Több versenyző helyszín közül azért választották a beruházás helyszínéül Debrecent, mert rendkívül jó infrastruktúrával, autópálya-, vasúti- és repülőtéri kapcsolattal rendelkezik a déli ipari övezet, és rendelkezésre áll a térségben a szakképzett munkaerő, illetve jó együttműködést tudnak kialakítani a helyi szakképző intézményekkel, illetve a Debreceni Egyetemmel. 

 

Debrecenben épül a Krones AG első Németországon kívüli európai gyára

Debrecen új, a nemzetközi repülőtér szomszédságában kialakított déli ipari övezete a régió legnagyobbika

 

A 15 hektáros üzemi területen 40 ezer négyzetméteres csarnokot építenek fel, ahol 500 embernek biztosítanak munkát, és a jövő év első negyedében a tesztgyártások is megkezdődnek. A magyar kormány a 15 milliárd forintos beruházáshoz mintegy 5,5 milliárd forint támogatást nyújtott. Papp László, Debrecen polgármestere történelminek nevezte a beruházás megkezdését, a Krones Ag ugyanis az első vállalkozás, amely gyárépítésbe kezdett a város új, a nemzetközi repülőtér szomszédságában kialakított déli ipari övezetében. Jelenleg a területen a régió legnagyobb ipari övezetének fejlesztése történik, Debrecenben igazi ipari forradalom zajlik: az Új Főnix terv meghirdetése óta 26 beruházást jelenthettek be, 160 milliárd  forintos befektetési értékkel, és több mint 5 ezer új munkahellyel - sorolta Papp László megjegyezve, hogy Hajdú-Biharban 56 német tulajdonú cég székhelye van, ebből 41 Debrecenben. 
 

MTI/T.D.