Felavatták a Debreceni Nemzetközi Iskolát

Debrecen fejlődése mintául szolgálhat minden magyar városnak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Debreceni Nemzetközi Iskola átadásán.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: Debrecen példát mutatott abban, hogy miként lehet, kell és érdemes nagyot álmodni, és az álmokért keményen, következetesen, okosan dolgozni. Hozzátette: a városban hosszú távú stratégiai tervezés folyik, az önkormányzat döntéseiben nemcsak a jelen, hanem a következő évtizedek is szerepet játszanak. "Debrecen robbanásszerű fejlődése, a határokra való tekintet nélküli regionális központtá válása aligha tartható fenn egy ilyen színvonalú nemzetközi iskola nélkül" - mondta Gulyás Gergely a 3,8 milliárd forint központi költségvetésből finanszírozott beruházás átadásán. Kiemelte: a régióban is kevés olyan oktatási intézmény van, amely International Baccalaureate-minősítéssel (IB) rendelkezik, és 3 éves kortól egészen az érettségiig vezeti el a diákokat. "Az iskola nagy lehetőség a városnak és Magyarországnak is" - fűzte hozzá Gulyás Gergely. 

 

Felavatták a Debreceni Nemzetközi Iskolát

 

Papp László, Debrecen polgármestere szerint az alig több mint egy év alatt felépült iskola a város fejlődésére hasonló hatással lesz, mint az 1538-ban alapított Református Kollégium. Csaknem ötszáz évvel ezelőtt a debreceni magisztrátus "bölcsen látta, hogy a kor kihívásaira iskolaalapítással kell reagálni, ahhoz, hogy a város jelentősége, befolyása növekedjen. Így látta ezt Debrecen közgyűlése is 2015-ben, amikor ezt a programot elindította" - mondta. A debreceni önkormányzat az oktatást a jövőt építő legfontosabb területnek tekinti, ezért 2015-ben nemcsak a nemzetközi iskola programját indították el, hanem egy a város teljes oktatási rendszerét érintő fejlesztési programot is - hangsúlyozta a polgármester. Az Új Főnix-terv keretében 2016 és 2021 között 12 milliárd forintot fordítanak az oktatási, nevelési intézmények fejlesztésére. A Debrecen 2030 program elfogadásával pedig a kormány ezt az összeget további jelentős forrással egészítette ki, amelyből a szakképzés és az egyetem műszaki képzésének feltételei javulnak majd. Debrecen a következő évtized közepére a közép-európai régió egyik legjelentősebb oktatási centrumává válik - jelentette ki Papp László. Közölte: azok a debreceni és a régióban élő tehetséges diákok, akiknek a szülei nem tudják megfizetni a nemzetközi iskola tandíját, az önkormányzat ösztöndíjprogramjának támogatásával juthatnak be az intézménybe. 

Debreceni Nemzetközi Iskola a Nagyerdő szélén, egy öthektáros területen épült fel. Az intézményben 56 gyermek kezdi meg a tanévet, majd a következő öt évben felmenő rendszerben kialakul a teljes, 500-as diáklétszám. Az iskolában az oktatás angol nyelven folyik. A különböző nemzetiségű hallgatók kiegészítő angol nyelvi képzésen vesznek részt.