Szakmai fórum a megyei területrendezésről

Idén tartják az országos és megyei területrendezési, valamint területfejlesztési tervek felülvizsgálatát, ennek kapcsán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kezdeményezésére szakmai fórumot tartottak, amelyen a megye települési főépítészei és településtervezői vettek részt.

A fórum egyik célja az volt, hogy összehangolják az országos tervet a megyeivel. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke ismertette azokat a feladatokat, amellyel kapcsolatban a megyének javaslatai lennének az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció 2017. évi felülvizsgálatához. Többek között javasolják a társadalmi hátrányokkal küzdő, felzárkóztatást igénylő térségek fejlesztését, a különleges táj értékkel bíró és kiemelkedő táj értékű térségek fejlesztését is.

 

A településképi arculati kézikönyv egy kitalált település által szemlélteti területrendezési, valamint területfejlesztési elképzeléseket - forrás: hbmo.hu

A településképi arculati kézikönyv egy kitalált település által szemlélteti területrendezési, valamint területfejlesztési elképzeléseket

 

Az eddigi javaslatokat, terveket, intézkedéseket és kezdeményezéseket Gonda-Magyar Andrea, mb. megyei főépítész foglalta össze, hangsúlyozva a főépítészek közötti hatékony együttműködés fontosságát. A megjelentek több kérdést és javaslatot is felvetettek a főépítésznek, aki mindegyiket megválaszolta Jambrik Imre állami főépítésszel. A résztvevők megállapodtak abban, hogy további szakmai találkozókon vitatják meg elképzeléseiket a közös szakmai fejlődés és célok elérése érdekében.

 

/T.D.