A debreceni költségvetést a fejlődés, a stabilitás és a biztonság jellemzi

A fejlődés, a stabilitás és a biztonság költségvetésének nevezte Debrecen polgármestere a város idei tervezett büdzséjét sajtótájékoztatóján.

Papp László közölte: a költségvetés mérlegfőösszege 160,9 milliárd forint, ebből 20 milliárd helyi adóbevétel. Beruházásra 78,2 milliárd forintot terveznek költeni. Hozzátette, a költségvetés egyensúlyban van, nincs hiány. Ugyanakkor 2,5 milliárd forint hitelkeretet nyitnak meg, amelyet csak szükség esetén használnak fel a fejlesztések finanszírozására - mondta. Emlékeztetett arra, hogy az északnyugati gazdasági övezet kialakítására korábban megnyitott 44 milliárd forintos hitelkeretből eddig 38 milliárdot használtak fel, de a korábbi és az idei 32,5 milliárdos törlesztéssel - amit a betelepülő cégektől kap a város - a hitelkeret gyakorlatilag kiegyenlítődik, mindössze egymilliárdra csökken.

 

A debreceni költségvetést a fejlődés, a stabilitás és a biztonság jellemzi

 

Papp László azt mondta: a 2020-as költségvetés garantálja, hogy Debrecen az idén is az ország legdinamikusabban fejlődő városa legyen. Közölte, a város 2017 óta jól meghatározott stratégia mentén fejlődik, több mint 200 hektár ipari területet alakítottak ki, amelynek 70 százaléka már gazdára talált. Folytatódik az átfogó közlekedésfejlesztési program, miközben Debrecen a legnagyobb oktatásfejlesztési programot valósítja meg városi, egyetemi és kormányzati forrásból - sorolta a polgármester. Ismertetése szerint a városközpont fejlesztésére 7,2 milliárd, a lakótelepekre 7,25 milliárd, a kertségi beruházásokra 5,3 milliárd, közlekedésfejlesztésre 7,6 milliárd, oktatásra 5,5 milliárd forint saját forrást költenek az idén. Kulturális fejlesztésekre, az intézmények működtetésére és programokra 16,3 milliárd jut, ebből 10,2 milliárdot színházfelújításra fordítanak - húzta alá a polgármester.