Megerősítette együttműködését a Debreceni Egyetem és az Atomki

A Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia debreceni atommagkutató intézete társulási szerződés megkötésével erősítette meg több évtizedes együttműködését.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora felidézte: az egyetem tavaly több olyan stratégiai megállapodást kötött cégekkel, például a General Electric-kel, a Ganz EEG-vel, illetve a Roszatommal, amely megköveteli az alapkutatások és az innováció összekapcsolódását. A rektor beszélt arról is, hogy az egyetem protonterápiás intézetének ősszel kezdődő építéséhez az orvosi mellé például komoly nukleáris fizikai tudás kell, amelyet az Atomki tud biztosítani.

 

Megerősítette együttműködését a Debreceni Egyetem és az Atomki

A Debreceni Egyetem és Atomki célja, hogy közösen adjon válaszokat az ipari kihívásokra

 

Dombrádi Zsolt, az Atomki igazgatója kiemelte: kutatóintézetük alapítása óta "szimbiózisban él" az egyetemmel, kutatóik a karokon és a doktori iskolákban az oktatásban is részt vesznek. A nukleáris kutatások terén pedig komoly együttműködési lehetőséget lát az egyetemi kutatóhelyekkel - tette hozzá. A társulási szerződés célja, hogy az akadémiai kutatóintézet és az egyetem közösen adjon válaszokat az ipari kihívásokra az alap- és az alkalmazott kutatások szorosabb együttműködésével.


MTI/T.D.