Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt egyes korlátozások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében. A továbbiakban mind a belföldi, mind az unióba irányuló baromfiszállítások zavartalanul folyhatnak ezekből a  megyékből. A harmadik országokba irányuló exportkorlátozások azonban ezt követően is érvényben lehetnek.

Egyúttal hangsúlyozták, hogy továbbra is fennáll a baromfiak kötelező zártan tartása az ország teljes területén. A Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyei korlátozott területek feloldásával - az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján - immár zavartalanul folyhatnak a belföldi és az unióba irányuló szállítások az ország teljes területéről. Amennyiben újabb esetek nem fordulnak elő, akkor az Állategészségügyi Világszervezet szabályai alapján madárinfluenza-mentes státuszát legkorábban 2020. április 30-án nyerheti vissza az ország.  A jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba leghamarabb ekkor indulhatnak újra a szállítmányok.

 

Megszűntek a madárinfluenza miatt elrendelt egyes korlátozások

 

A közlemény szerint az országos főállatorvos és az állategészségügyi hatóság folyamatosan egyeztet az ilyen kereskedelmi partnerországok hatóságaival annak érdekében, hogy mielőbb feloldják korlátozásaikat. A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, emiatt továbbra is érvényben marad a baromfik zárt tartásának kötelezettsége. Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni - olvasható a Nébih közleményében.