Sikeres a SZEBB program

A Debreceni Egyetem által meghirdetett Szakemberek Betegeink Biztonságáért (SZEBB) című kezdeményezéshez a hajdú-bihari háziorvosok több mint 80 százaléka csatlakozott.

Az intézmény gyógyszerfejlesztési koordinációs központja idén januárban indította el országosan egyedülálló programját a klinikai vizsgálatok biztonsága és hatékonyságának növelése érdekében. A Debreceni Egyetem klinikai központjában jelenleg csaknem 400 klinikai vizsgálat zajlik és évente 130-140 új indul. Ezek között van, ami több évig is tart, de előfordul, hogy néhány hónap alatt befejeződik. A klinikai vizsgálatok a legkülönbözőbb problémákra kínálnak új terápiás lehetőséget a cukorbetegségtől, a szív- és érrendszeri megbetegedéseken át a daganatos, vérképzőszervi vagy akár szemészeti betegségekig.

 

\"klinikai

A klinikai vizsgálatok a legkülönbözőbb problémákra kínálnak új terápiás lehetőséget

 


A vizsgálatokhoz olyan önkéntesek csatlakozhatnak, akiknek a jelenleg elérhető hagyományos terápiák nem nyújtanak teljes mértékben optimális gyógymódot, ám számukra a patikai bevezetés előtt álló új hatóanyag-tartalmú gyógyszerektől további javulás remélhető. Mivel ezekkel a betegekkel legtöbbször a családorvosok találkoznak, ezért fontos az egyetem és a háziorvosok szoros együttműködése. E kapcsolat részeként a háziorvosok egyrészt általános tájékoztatást, másrészt konkrét felvilágosítást kapnak a klinikai központban folyó egyes klinikai vizsgálatokról, amiket fel tudnak ajánlani saját betegeiknek.

 

/T.D.