Mit tehetünk kerti bútoraink hosszú élettartamáért?

A kinti bútorok teljesen más jellegűek, mint a bentiek, ugyanis ellen kell állniuk az időjárás viszontagságainak. Ha hosszú időre tervezünk egy garnitúrával, akkor meg kell tanulnunk a bútorok helyes ‘gondozását’.

Hiába kintiek, nem mind bírják az időjárás változást

 

A különböző típusú asztaloknak, székeknek, kerti ágyaknak más és más eljárásra van szükségük. Leginkább persze a téli időszak az, amikor a hó, eső, szél ellen védenünk kell őket.

 

A legegyszerűbb dolgunk a műanyag bútorokkal van, ezeknek ugyanis különösebben nem árt a fagy, egy ponyva is elegendő, amit novemberben rájuk teszünk, és márciusban lehúzunk. Sokak szerint még erre sincs feltétlenül szükség - a műanyag szinte mindent bír.

 

A fém hintaágyak, vagy éppen székek már más kategóriába tartoznak. Ha védjük is őket valamilyen huzattal, a kertben, teraszon előfordulhat, hogy nedvesség éri őket, rozsdásodni kezdenek. Ha kint telelnek a fém bútorok, akkor ezekben a hónapokban oda kell figyelni arra, nem jelenik-e meg rajtuk rozsda, és azonnal kezelni kell őket rozsdamaróval, festéssel. Valamint a nedvesedést is meg kell akadályozni, nehogy menthetetlen legyen a helyzet tavaszra.

 

A fa rendszeres ápolást igényel

 

A fa bútorok talán a legesztétikusabbak és leghangulatosabbak a kertben. Ám nem ‘természetes élőhelyük’ a kert télen, hiába vannak fából, a legjobb, ha védett helyre visszük őket ősz végén.

 

Ha ez nem megoldható, teljes egészében be kell őket fóliázni, ügyelve arra, hogy a lábuk se érjen vizes, fagyos felülethez, és emellett kezelni kell őket lakkal, vastaglazúrral. Minél öregebb, ‘szétesettebb’ szerkezetű a fa, annál könnyebben beszivárog a nedvesség, így annál gondosabban kell védeni ez ellen.

 

A kinti bútorokat is ápolni kell

 

Ezeknek a bútoroknál az sem árt, ha - akár nyáron - eső esetén fedett helyre visszük őket. Nemcsak a leghidegebb időben szereti a fa felület az ápolást, tavasszal is megújíthatjuk egy kis olajjal; színezett változattal akár más árnyalatot is adhatunk bútorainknak.

 

A nádbútorok kezelése is megoldható

 

A fa felületeket, például a terasz fa padlóját érdemes tavasszal lecsiszolni és ápoló anyaggal kezelni, hogy megőrizze szépségét. A vízszintes felületek hamarabb lesznek a nap és a csapadék hatására kopottasak, ezért érdemes csónaklakkal lekenni őket tavasszal.

 

Ez az anyag meghálálja, ha rendszeres időközönként foglalkozunk vele, így lesz sokáig igazán szép. Bár sokan vannak, akiknek tetszik, ha ezek a felületek kicsit elöregednek, rusztikusan beszürkülnek, de a következő fázis a korhadás, ami már nem olyan esztétikus.

 

Mindenkinek más kerti bútor lesz a kedvence - van, aki a nád bútorokat tartja a legszebbnek. Ezek a garnitúrák fantasztikusan hangulatosak, ám ügyelni kell arra, hogy ne rongálja őket se a nap, se a víz, mert attól beszürkülnek, megfeketednek. Itt valóságos csodát tehet, ha karbantartjuk a megfelelő beeresztő kencével. (https://favi.hu/termekek/kategoria/kerti-butorok)