Napkollektor a fenntartható hétköznapokért

2019-ben már senkinek nem kell bemutatnunk a megújuló energiaforrásokat. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek a technológiák már régóta elérhető áron rendelkezésünkre állnak.

Egy ideális világban az emberiség nem terheli a környezetet, nem pazarolja el az amúgy is véges erőforrásokat, a saját és családja jövőjére gondolva csak annyit vesz el, amennyire szüksége van – és azt is pótolja. Sajnos azonban nem ilyen idilli, fenntartható valóságban élünk: bármerre nézünk, az éghajlatváltozás következményeit látjuk, minden intő jel ellenére továbbra is a fosszilis, azaz szénalapú energiahordozókra támaszkodunk, miközben tudjuk, bolygónk, egyetlen otthonunk egészségével játszunk.

 

Szerencsénkre azonban a technológiai fejlődés nem csak magával hozta, hanem megjelenésük óta jóval gazdaságosabbá tette a különböző környezetbarát energiahordozókat. A napsugár, a víz, a szél erejével ma már akár családi házunk számára is termelhetünk fenntartható energiát – anélkül, hogy egy egész vagyont ölnénk a beruházásba.

 

Napenergiát minden épületbe!

 

A legtöbben tudják, hogy a napkollektor a Nap energiájából nyer hőenergiát. Nem csupán a villamos energia előállítására alkalmas napelemekről beszélünk, hanem fűtésre vagy fűtésrásegítésre használható egész rendszerekről, melyek egyre több otthonban váltják vagy egészítik ki a hő- és melegvíz-termelést. Több kivitelezési forma és szerkezet létezik, azonban működési mechanizmusuk azonos. A napkollektorokat egy hőelnyelő anyag borítja, amely a Nap hőenergiáját felveszi, és átadja a szerkezet belsejében keringő folyadéknak. Amint annak hőmérséklete elér egy adott pontot, bekapcsol az automata szivattyú, elindul a keringetés, és máris rendelkezésünkre áll a fűtésre használható melegvíz.

 

Ezek a berendezések lapostetőre, tetőre, homlokzatra is felszerelhetők – a munka nagy szaktudást és speciális eszközöket igényel, így feltétlenül hagyjuk szakértőre –, és a legszélsőségesebb időjárási viszonyoknak is ellenálló burkolatuknak hála, hosszú évekig működtethetők. A kollektoroknak sem szél, sem jég, sem eső meg nem árt, minden alkatrészt sokéves energiatermelésre terveztek.

 

óvjuk meg a földet

 

Gyermekeink jövője

Ahogy a tudósok egyre sötétebb jövőképet festenek a globális környezetszennyezés miatt, úgy válik egyre fontosabbá, hogy mindannyian megtegyük a fenntartható élet felé vezető első lépéseket. Kőolajból és szénből kifutunk lassan, égetésük pedig hatalmas károkat okoz. Mi az az erőforrás, ami korlátlan mennyiségben, a Föld legtöbb pontján, ráadásul ingyen elérhető? A válasz egyértelmű: a napfény, és a vele érkező energia. Semmi mást nem kell tennünk, mint hogy hasznosítsuk családi otthonaink, társasházaink, közintézményeink, fűtésre, melegítésre. A technológia elérhető, a lehetőség adott. Vágjunk bele mi is!