Gyakorlatoztak a tűzoltók Debrecenben

Teljes kényszerhelyzeti gyakorlaton vettek részt a debreceni tűzoltó-mentő szolgálatok szakemberei a repülőtéren. A szimuláción tűzeset, füstszivárgás és mentés is volt. 

Komplett repülőgép-baleset szimulációját kellett létrehozni a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren. Erre kétévente sort kell kerítenie a szerveknek, hogy bebizonyítsák, a reptéren minden a legnagyobb rendben. Ilyen esetben teljes kényszerhelyzeti gyakorlatot tartanak.

A gyakorlat során felcsapó lángok

A gyakorlat során felcsapó lángok

 

Az esemény egy előre megtervezett imitáció, komplett történettel. Jelen sztori az volt, hogy egy Londonból Tel-Avivba tartó repülő az egyik utas rosszulléte miatt kényszerleszállást hajt végre Debrecenben. Leszállás közben egy madárrajnak ütközött a gép, így kigyulladt az egyik hajtóműve is még a földet érés előtt. A szimuláció során felcsaptak a lángok, amelyeket a tűzoltók oltottak el. Füst gomolygott az utastérben, ezért a 136 utast ki kellett menekíteni a fedélzetről.  

A gyakorlat jól sikerült, a résztvevők szakszerű hozzáállása miatt a kényszerhelyzet összesen 26 percig tartott, ami jó időnek számít. Az ilyen típusú eseményeket kétévente meg kell rendeznie minden repülőgép-üzemeltetőnek. A debreceni harminc önkéntes bevonásával és száznál több hatósági személy részvételével zajlott.  
   

 

 

M. A.

Forrás és fotó: mti/Vajda János