100 nap és leteszik a debreceni oltóanyaggyár alapkövét

Még 100 napot kell várni és leteszik a nemzeti oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben- jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár elmondta, hogy a beruházás szükséges ahhoz, hogy 2022 végére a magyar emberek életének és egészségének megóvása érdekében, magyar vakcinát gyártsanak Magyarországon.
 
Oltóanyagok gyártása
 
György László államtitkár szerint a Covid járvány a kormányt igazolta, ugyanis azokból az országokból, ahonnan korábban megszokott módon importálták a magyarok biztonságához szükséges termékeket, hirtelen elkezdtek saját piacaikra fókuszálni. Ennek hatásaként a hazafiságukat bíráló európai közhangulat megváltozott és értelmet nyert 2010 utáni ezirányú törekvéseik. A kormány nemzetstratégiai szemléletét bizonyítja, hogy a járvány kitörése előtt megkezdték a debreceni oltóanyagyár létesítésének előkészületeit.
 
Hazánkban korábban is előfordult, hogy vakcinahiány lépett fel, pld. a kanyaró idején, ezért szükségesnek látták, hogy az ellátásbiztonságot saját oltóanyagból biztosítsák. Az államtitkár emlékeztett rá, hogy 1990-es évekig, közel 100 éven keresztül gyártottak humán oltóanyagot Magyarországon.
 
A kutatás-fejlesztés aránya magas ebben a szektorban, meghaladja a 16 %-ot. Úgy gondolja, hogy a Debreceni Egyetemen és környezetében rendelkezésre áll az a szükséges tudás, amely a gyár működéséhez és fejlesztéséhez kell.
 
Az államtitkár kitért arra is, hogy gazdasági értelemben a vakcinagyártás a legjobban megtérülő beruházás, mert a magyarok ellátása mellett nagyobb teret nyithatnak az exportálásra. A koronavírus-járvány előtti időszakban a globiális oltópiac éves árbevétele meghaladta az 50 milliárd dollárt, de ez az érték 3 éven belül 95 milliárd dollárra emelkedhet.
 
BG
 
Forrás: DebreceniNap, Haon