A DE-n légijármű-karbantartási ismereteket oktatnak majd

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és az Aeroplex közép-európai légijármű műszaki központ, melynek értelmében a légijárművek karbantartáshoz szükséges gyakorlati ismereteket sajátíthatnak majd el az egyetem hallgatói. A szeptemberben induló képzés 6-7 tantárgyat ölel fel, amelyek segítik a gyakorlati tudás elmélyítését.  

A légijárművek karbantartáshoz szükséges gyakorlati ismereteket tanulhatnak majd a Debreceni Egyetem hallgatói, mivel az intézmény megállapodott az Aeroplex Közép-Európai Kft.-vel. A hazai repülőgép-karbantartási piac egyetlen százszázalékos állami tulajdonú cége segíti a tanulókat, hogy szakmailag elmélyült tudást szerezhessenek. 

Az Aeroplex az eredeti három üzletágát (hangár-, forgalmi- és berendezés-karbantartás) az elmúlt időszakban a cargo-üzletággal egészítette ki, illetve létrehozta a helikopter-karbantartó részlegét is. Emellett egyfajta életpályamodellt is bevezettek, ennek részét képezi a DE-vel kötött megállapodás.   
 
 
Repülőgép
Repülőgép
 

A vállalat a szeptemberben induló légijárművek specializáción belül az egyetemi oktatás mögé teszi infrastrukturális- és szakemberbázisát is. A légijármű karbantartáshoz szükséges gyakorlati ismeretek sajátíthatják majd el a hallgatók a cég szakembereinek segítségével.  7

Husi Géza, a műszaki kar dékánja szerint az együttműködés elsődleges célja, hogy biztosított legyen a hazai repülőgépipar szakember-utánpótlása a légijármű karbantartás területén.
 
Összesen 6-7 témába vágó tantárgyat nyitnak a DE-n Ailer Piroska, a DE műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese szerint. Többek közt aerodinamikai ismeretek, repülésmechanika, repülőgépek szerkezete, a repülőgép hajtóművek, a repülőgép elektromos és elektronikai rendszerei lesznek a fő témakörök. Az Aeroplex is nyer az együttműködéssel, hiszen a munkatársak bekapcsolódhatnak majd a műszaki kar oktatási tevékenységébe.  

 

M. A. 

Forrás: mti