A debreceni Alföldi Nyomdában már gyártják a tankönyveket

A szeptemberi tanévkezdésre a debreceni Alföldi Nyomdában a tankönyvek gyártása van folyamatban. A tanévkezdésre valamennyi már az iskolákban elérhető lesz- jelentette ki Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

A kormány az előző évhez hasonlóan a köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diáknak biztosítja az ingyenes tankönyveket, melyre idén 13 milliárd forintot fordítanak.
 
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtikár a debreceni Alföldi Nyomdában
 
Hozzáfűzte, hogy 2010 előtt a 7,5 milliárd forintba kerülő tankönyvek a családokra hárultak. Időközben az alapanyagok és az élőmunka drágult, viszont jobb minőségben és olcsóbban állítják elő a tankönyveket.
 
A tananyagfejlesztéssel kapcsolatban Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az 5. és 9. évfolyamnak, az idén a 2., a 6. és a 10. évfolyamnak elkészültek a módosított Nemzeti Alaptantervhez (NAT) igazodó tankönyvei.
 
Megvalósult 105 új közismereti és 23 egyéb fejlesztés, valamint miniszteri felhívásra 78 új piaci és egyházi kiadású tankönyv került fel a jegyzékre.
 
Az idei tanévben felhasználható módon 2559 tankönyv, taneszköz szerepel, melynek közel 60 százaléka állami kiadvány.
 
Az intézmények április 30-ig rendelhették meg a tankönyveket, majd június 30-ig módosíthatták. Ezután felpörögtek a nyomdagépek és augusztusban hozzáfognak a tananyagok kiszállításához.
 
A papíralapú könyvek mellett ingyenesen letölthető az összes állami kiadvány digitális formátumban.
 
Tőczik Zsolt, a Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint jól haladnak a könyvek gyártásával és szeptember elejére az iskolákban lesz minden megrendelt tankönyv.
 
Az Alföldi Nyomda 99,99 százalékban a Kello tulajdonában került. Addig, míg korábban egy tankönyv több ezer forintba kerül, most 653 forintért készítik el.
 
Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere utalt rá, hogy a városban működik az ország legrégebbi és legnagyobb nyomdája, mely közel 200 évig a városháza épületében működött.
 
Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője szerint az Alföldi Nyomdának nemcsak erős múltja, hanem erős jövője is van. A nyomda az elmúlt években elnyert kormányzati támogatásokkal, korszerűen működő vállalat.
 
György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója közölte, hogy az Alföldi Nyomda Magyarország legnagyobb könyvgyára, ahol évente 3000 könyvcím 20 millió példányát állítják elő, csaknem 11 ezer tonna alapanyag felhasználásával.
 
A debreceni Alföldi Nyomdában a 13 millió tankönyvből 10 milliót gyártanak Debrecenben. A cég tavalyi árbevétele 9,1 milliárd forint volt, ebből 1,1 milliárd exportbevétel, 3 milliárd tankönyvgyártásból, 5 milliárd hagyományos könyv- és folyóirat-előállításból származott. Az elmúlt 5 évben 1 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre önerőből és európai uniós forrásból.
 
BG
Forrás és képek MTI/ Czeglédi Zsolt