A debreceni állatkertbe érkezett Kevin, a szudán zebracsődör

A szudán zebra nemzetközi fajmegőrzési programjában alapítóként vesz részt a debreceni állatkert- jelentette be Dr. Nagy Gergely Sándor, a debreceni állatkert vezérigazgatója, amikor bemutatta a program keretében Prágából, a nagyerdőbe érkezett Kevint, a zebracsődört.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a debreceni állatkert a Palawan- szigeteki leopárdmacska- tenyészpár érkezését követően néhány évvel később, ismételten egy olyan nemzetközi összefogáshoz csatlakozik alapító tagként, melynek célja az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram létrehozása, a vadonban egyre jobban csökkenő és az állatkertekben is ritkaságnak számító alfajok megmentésének érdekében.
 
Kevin, a szudán zebracsődör

Az alföldi zebra legritkább alfajának számít a szudán zebra.  A világ 10 állatkertjében összesen 37 egyede él, egyetlen vadon élő populációja legfeljebb 300 egyedet számlál a klímaváltozás és a túlzásba vitt legeltetés okozta élőhelyvesztés, valamint az orvvadászat miatt- ismertette a tenyészprogram indításának indokát Dr. Nagy Gergely Sándor.
 
Elmondta még, hogy a debreceni állatkert is részt vesz a tenyészprogram felállításában. Ennek keretében fogadták Prágából a hároméves Kevint, a zebracsődört.
 
Kevin jelenleg az állatkert Afrika-panorámakifutójában tekinthető meg a struccok társaságában. Reményeik szerint a közeljövőben háremet kap: a megalakuló program célja, hogy stabil és életképes állatkerti állományt hozzanak létre és tartsanak fenn, amely később a vadonba való visszatelepítésekre alkalmas lesz.
 
A szudán zebra Észak-Nyugat Kenyában, Észak-Kelet Ugandában és Dél-Szudán keleti részén őshonos. Legfőbb jellegzetessége, hogy rokonaihoz képest nagyon rövid sörénye van. 2-3 éves korára a sörényének nagy részét elhullajtja, ezért nevezték el sörénytelen zebrának is- magyarázta Dr.Nagy Sándor Gergely.
 
BG
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt