A Debreceni Egyetem és a Szakképző Centrum összefogott a vegyésztechnikus-képzés érdekében

A Debrecenben megépülő oltóanyaggyár miatt, nagy igény lesz a vegyésztechnikus végzettségű szakemberekre, ezért a Debreceni Egyetem (DE) összefogva a Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC), közös vegyésztechnikus képzést indít. Ennek érdekében megállapodtak a vegyésztechnikus képzés közös kialakításáról és fenntartásáról.

A megállapodás célja, hogy olyan korszerű szakismeretekkel rendelkező szakembereket képezzenek, akik képesek a térség munkaerő-igényét kiszolgálni az oltóanyaggyártástól az olajiparig.
 
Vegyésztechnikusokat képeznek 
 
A vegyésztechnikus képzés tananyagának felülvizsgálatában és a képzési anyag követelményének esetleges átdolgozásában a DE és DSZC együttműködik.
 
Pintér Sándort, Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese büszke arra, hogy az intézmény rendszerben gondolkodik, mert foglalkoznak az egyetemek utánpótlását jelentő középiskolásokkal, valamint a térség gazdasági szereplőinek humánerőforrás-igényeivel, ezáltal a vegyésztechnikus képzéssel is.
 
Az eseményen a DE rektorhelyettese reményét fejezte ki abban, hogy az oltóanyaggyár és a MOL munkaerőigényét is ki tudják majd elégíteni, a közép és felsőfokon végzett szakemberekkel.
 
A Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója, Hámori Éva a képzésről elmondta, terveik szerint 9. évfolyamtól is indítanak majd vegyésztechnikus-képzést. Az intézmény vegyipari technikumában a 2021/2022-es tanévtől okleveles vegyésztechnikusokat képeznek, viszont ők már a DE és DSZC közösen kialakított, emelt szintű tananyagát sajátíthatják el. A technikusi képzésen végzettek krediteket kapnak, mellyel könnyebben juthatnak be a Debreceni Egyetemre és rövidebb idő alatt szerezhetik meg felsőfokú szakképesítésüket- tette még hozzá Hámori Judit.
 
Tirpák Zsolt, a szakképzési centrum kancellárja fontosnak tartja, hogy a két intézmény elkötelezett a közös munka iránt. Az elmúlt időszakban jó eredményeket hozott a gyógyszerésztudományi karral, illetve természettudományi és technológiai karral kötött együttműködés.
 
A megállapodásban kitértek a gazdasági szereplők bevonására, a közös pályaorientációs tevékenységre, továbbá a verseny- és diákolimpiai felkészítők, szakkörök, laborgyakorlatok megtartására is.
 
 
BG
Forrás: MTI, Dehir