A Debreceni Egyetem táborában a digitális technológiának is szerepe volt

Idén először esett szó adattudományról és e-sportról a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Adattudomány & E-sport nyári táborában.

A mesterséges intelligencia (MI) és a Big Data legfontosabb területeiről, a digitális műalkotások szerzői jogi kérdéseiről, valamint a nem helyettesíthető tokenek digitális művészetben játszott szerepéről hallgathattak előadásokat a résztvevők. A tábort 2021. július 19-23 között tartották meg.
 

Mesterséges intelligencia segítségével jelentős mennyiségű adatot dolgozunk fel
 
Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja szerint az informatika egyik legdinamikusabban fejlődő területe az adattudomány. Napi szinten jelentős mennyiségű adatot termelünk a hétköznapokban, amit a Big Data és MI valamint felhő technológiák segítségével hasznosítunk. Emiatt az egyetemen kiemelt képzési területként foglalkoznak az adattudománnyal és úgy határoztak, hogy felveszik a tábor programjába is a témát, mellyel a pályaválasztás előtt álló fiataloknak is segíthetnek.
 
A digitális művészetnek kiemelt szerepe van az Adattudomány & E-sport tábor tematikájában, mivel az informatika számos területével van átfedésben. A digitális képalkotástól kezdve a mesterséges intelligenciával feldolgozott adatig számos területet érint a művészetnek ez az új ága. 
 
A táborban résztvevő 20 diák többek között hálózatkutatási eredmények művészeti bemutatásáról, a blockchain alapú technológiák műalkotások védelmében betöltött szerepéről és a digitális műalkotások szerzői jogi kérdéseivel kapcsolatos előadásokat hallgattak meg, valamint digitális alkotóművészek munkásságát ismerték meg. Az e-sport részlegben gazdasági és szervezési kérdésekkel, illetve annak játékfejlesztési és digitális művészetet érintő informatikai eszköztárával foglalkoztak.
 
A Debreceni Egyetemnek hamarosan megnyílik az e-sport központja, melyben az Informatikai Karnak is fontos szerepe lesz.
 
A tábort az EFOP-3.4.4-16-2017-00023 - „Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében” című projekt keretében valósították meg.
 
BG
Forrás: UniDeb, Dehir
A képek illusztrációk