A debreceni egyetem vidéken a legnépszerűbb

Idén a felsőoktatásba 126 ezren adták be jelentkezésüket, ennek alapján a vidéki egyetemek közül a debrecenin szeretnének a legtöbben tanulni.

Ebben az évben több mint 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe Magyarországon. Csák János, kulturális és innovációs miniszter sajtótájékoztató keretében tudatta március 6-án a képzések jelentkezési eredményeit.
 
Mint mondta, 2022-ben 99 ezren, most pedig 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, annak tehát nőtt a vonzereje – írta az MTI.
 
Tavaly számos konzultációt követően a kormány kezdeményezte a felvételi rendszer megváltoztatásást, s több jogosítványt kaptak az egyetemek. A jelentkezői számot a megújult rendszer 27 százalékkal emelte.
 
A debreceni egyetem vidéken a legnépszerűbb - Fotó: Facebook.com/drpappl
A debreceni egyetem vidéken a legnépszerűbb - Fotó: Facebook.com/drpappl
 
Nőtt a vidéki egyetemek népszerűsége is. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára elmondta: 60 százalékkal emelkedett a nyíregyházi és 40 százalékkal a miskolci egyetemre jelentkezők száma, s átlag felletti számú diák szeretne bekerülni a soproni, veszprémi és dunaújvárosi egyetemekre is – tudatta az MTI.
 
A legtöbben, 17.829-en az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) jelentkeztek, ezt követi 11.351 jelentkezővel a Debreceni Egyetem, majd a Szegedi Tudományegyetem, ahová 9.015 diák felvételizett.
 
Hankó Balázs megjegyezte: nőtt a vidéki egyetemek népszerűsége, hiszen a jelentkezők 57 százaléka jelentkezet Budapestre, 43 százalékuk vidéki intézménybe. Az arány tavaly 60-40 százalék volt – írta meg az MTI.
 
Fotó: Facebook.com/drpappl
 
B.A.