A Debreceni Egyetemen digitális testnevelés órát tartottak

A Debreceni Egyetem is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek keretében szervezett testnevelés órákat tartottak országosan még 2 helyszínen, a digitalizáció és mozgás népszerűsítésének érdekében. A DESOK-ban a DE Balásházy János Gyakorlóiskolájának diákjai tartottak bemutató órát.

A Digitális Jólét Programhoz csatlakozott a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, a rendszeres testmozgásra és a digitalizált testnevelésre.
 
Digitális testnevelés órát tartottak
 
A DESOK-ban, a pallagi intézmény 2 osztálya is részt vett a bemutató testnevelés órán. A gyerekeket élőben összekapcsolták a programhoz csatlakozott 2 másik helyszínnel, ahol szintén testnevelés órákat tartottak.
A labdarúgás alapjait és a sportágat népszerűsítő órán a gyerekek teljesítményét digitálisan úgy rögzítették, hogy érzékelőket helyeztek a testükre, mellyel mérték a pulzusukat és a véroxigén szintjüket.
 
Az eredményekből egy esettanulmányt készítenek, melyet nemzetközi konferenciákon ismertetnek majd annak érdekében, hogy az iskolai testnevelés részévé váljon a digitalizáció. A későbbi cél, hogy az ország bármely pontján visszakereshetővé és összehasonlíthatóvá váljanak a testnevelésórák eredményei.
 
Az esemény az iskolának és az egyetemnek is egy kiváló lehetőség volt, de főképp a diákoknak, mert egész Európában láthatták az online órájukat. Megmutatták azokat a módszertani lehetőségeket, mely az iskolai testnevelésüket jellemzik. Bíznak benne, hogy példát mutathat annak megvalósítására is, hogyan lehet egy tanóra keretein belül labdarúgást tanítani.
 
Ki kell használni a 21. század digitalizáció adta lehetőségeit, melynek segítségével elemezhetővé válik, hogy milyen eredményekkel végezték el az egyes mozgáskoordinációs gyakorlatokat.
 
Filep Miklós, a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma igazgatója elmondta, hogy nagyon fontos számukra, hogy a tudásbázis bárhol, bárki számára elérhető legyen és tanulhassanak más intézményektől is.
 
Dénes Ferenc az esemény szervezésért felelős Digitális Jólét NKft Digitális Sport Tudásközpont vezetője elmondta: "Magyarország adja az Európai Tanács elnökségét május és november között. A három különböző helyszínen megtartott testnevelésóra ennek volt az első kulturális programja."
 
A magyar elnökség központi üzenete az ifjúságról, a mozgásról, a gyerekekről szól. A tervük, hogy összekapcsolják ezt a szellemiséget a sporttal és a digitalizációval, melyre a legjobb lehetőség az iskolai testnevelés órákon keresztül van. Megmutathatják vele, hogy a mozgás és a gyerekek egységessé tudják tenni Európát- fogalmazta meg gondolatait Dénes Ferenc.
 
A digitális testnevelésórák megtartását a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatta, a megvalósításért pedig a Digitális Jólét Program felelt.
 
BG
Forrás: UniDeb.hu