A Debreceni Egyetemmel karöltve robotokat fejlesztenek

Az Enjoy Robotics a Debreceni Egyetemmel karöltve célul tűzte ki, hogy nemzetközileg elismertté teszik a magyar robotikai ipart.

Az Enjoy Robotics a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fülesden építette fel fél milliárdból 2500 négyzetméteres üzemét, ami az első magyar robotgyár. A cég 70 millió forintot nyert el pályázaton, melyből eszközöket vásároltak és napelemet telepítettek.
 
Három éven belül egyre több munkakörben lesznek robotok
 
A Debreceni Egyetem Műszaki Karával közösen célként tűzték ki, hogy a nemzetközi versenyben elismertté teszik a robotikai ipart.
 
A járványhelyzet bizonyította, hogy a robotok hatékonyan védekeznek a vírusok ellen, segítséget jelentenek az egészségügyben, a vendéglátásban.
 
Hamarosan országosan több vendéglátóegységben az Enjoy Budapest robotkávézó mintájára robotok szolgálják fel a kávét.
 
Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója elmondta: "a kávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kidolgoztak egy komplex rendszert. Egyetemi és szakmai partnereikkel két év alatt felzárkóztak a nemzetközi piacvezető gyártókhoz, és emellett megoldást találtak egy európai sajátosságra, a soknyelvűségre. Olyan kommunikációs rendszert építettek, melynek alapja a robot egyszerű taníthatósága. Segítségével a robot néhány hónap alatt a munkája során elhangzó kérdések 80-90 százalékára képes választ adni. A megoldás bármilyen nyelven működik, így megnyithatja a nemzetközi piacra lépést a magyar robotgyártás számára".
 
A cég arra számít, hogy már 3 éven belül minden városban lesznek robotok az egészségügyben és a vendéglátásban. Később az idősgondozásra is kiterjesztik a robotok alkalmazását.
 
A fejlesztéseket külső vállalkozásokkal, egyetemi partnerekkel, szakmai szervezetekkel valósították meg.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk