A debreceni szakképzés és egy német cég együttműködik

A szakmai képzések különböző területeit érintő stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a német tulajdonban lévő Deufol Hungary Kft. és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC). A dokumentumot a város polgármesterének jelenlétében írták alá.

Papp László (Fidesz-KDNP) Debrecen polgármestere kulcskérdésnek tartja az oktatási rendszer minőségi és mennyiségi növekedését.
 
Korszerű technológiával felszerelt gyártóüzeme van a Deufolnak Debrecenben
 
Hozzáfűzte: "Debrecennek a munkaerőpiaci versenyt az iskolapadban kell megnyernie".
 
A polgármester elmondta, hogy az elmúlt 6 évben több mint 30 külföldi cég, köztük a német Deufol választotta Debrecent fejlesztéseik helyszínéül. A beruházási döntésekben közrejátszott a szakképzett munkaerő megléte és hosszú távú biztosítása. Jelen pillanatban az óvodás kortól az egyetemig 72 ezer diák tanul Debrecenben. Szeretnék, ha ez az szám 100 ezer körülire növekedne.
 
Elek Gergő, a Deufol Hungary Kft ügyvezetője felidézte, hogy 2019 októberében kezdték el az új üzem létesítését, ahova 2020 szeptemberébe költöztek.
 
A csarnokban a Deufol egyrészről a legújabb automatizált technológiában készült csomagolási alapanyagokat- faládákat, egyéb fából készült csomagolási alapanyagokat, szállítókonténerekhez készült raklapokat, alumínium bélelőzsákokat - gyárt, másrészről pedig különböző típusú  és méretű ipari termékek csomagolását végzik automatikus feldolgozási módszerrel, részben nagy daruk segítségével. A csomagolás hozzávetőleg 50 méter hosszúságú csomagolósor segítségével történik, amelyet kifejezetten a cég igényeire terveztek és gyártottak.
 
Az ügyvezető elmondta, hogy jelenleg 85 fő dolgozik a gyárban, de hamarosan 100 főre emelik a foglalkoztatottak létszámát. A debreceni üzemükben idén 5-7 millió euró közötti árbevétel elérése a cél.
 
A következő években dinamikus fejlődést terveznek, melyhez a legjobb embereket szeretnék megtalálni és megtartani. A DSzC-vel kötött megállapodásra nagy várakozással tekintenek, mert megteremthetik a lehetőségét a minőségi szakemberek utánpótlásának.
 
Hámori Éva Judit, a DSzC főigazgatója a Deufol-DSzC megállapodással kapcsolatban jelezte, hogy 3 képzési területen- faipar, logisztika, informatika - öt debreceni szakképző iskolát, illetve technikumot érint. A megállapodás előnyei között van, hogy a tanulók korszerű ipari tudáshoz jutnak a gyakorlati helyeken, ezáltal nagyobb eséllyel maradnak a régióban a tehetséges fiatalok. A szakképzést a gazdasági szereplők igényeihez alakíthatják, emiatt jobb karrier-lehetőségekhez jutnak a végzett diákok.
 
Tirpák Zsolt, a DSzC kancellárja hozzátette, hogy 2015 óta a szakképzés követi a gazdasági változásokat. Szerinte a gazdasági növekedéshez biztosítaniuk kell a jól felkészült szakembereket.
 
Hozzáfűzte még, hogy a Deufol céggel kötött megállapodás kiterjed az oktatók továbbképzésére és a tananyag-tartalom összehangolására is.
 
A Deufol csoport 12 országban 2300 embert foglalkoztat, a debreceni a 91. üzemük. Szolgáltatási körükhöz tartozik az export- és ipari csomagolás, logisztikai szolgáltatások, valamint az ellátási lánc mentén megvalósuló innovatív IT-megoldások. A cégcsoport árbevétele 2019-ben 247 millió euró volt.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk