A felújított Főnix Csarnok új nevet kapott

Átadták a felújított Főnix Csarnokot, melyet új névre kereszteltek.

Debrecen város 2002-ben átadott Főnix Csarnoka a felújítást követően új nevet kapott, mostmár Főnix Arénának nevezik. Az ország 2. legnagyobb csarnokát 2021. február elsején adták a HUNÉP Kft-nek, hogy hozzáfogjanak az épület modernizálásához.
 
Az átadó ünnepségen Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy 2,5 milliárdba kerültek a munkálatok, melynek költségét a magyar állam és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) finanszírozta. A korszerűsítés fő célja volt, hogy a csarnok megfeleljen a Nemzetközi Kézilabda Szövetség előírásainak, valamint fenntarthatóbban üzemeltethessék a létesítményt.
 
A Főnix Aréna avatása
 
A munkálatok során felújították az audiovizuális elemeket, az öltözőket, valamint lefestették a külső homlokzatot és leburkolták a belső tereket. Emellett még korszerűsítették a gépészeti és informatikai rendszereket, a belső világítást, továbbá kiépítették a nemzetközi előírásoknak megfelelő, a nézőteret is megfigyelő kamerarendszert.
 
Kocsis Máté, az MKSZ elnöke bejelentette, hogy a Főnix Aréna ad otthont 2022 januárjában a férfi kézilabda Európa-bajnokságnak.
 
Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke szót ejtett arról, hogy a Főnix nevéhez számtalan neves esemény fűződik. A felújított Főnix Arénában. 2021november 18-22. között rövidpályás gyorskorcsolya világkupaversenyt rendeznek.
 
Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy 1 héttel hamarabb lett kész a beruházás. Dicsérte a csarnok felújításáért is felelős állami tulajdonú Beruházási Ügynökséget, mely szervezet éves szinten 150-200 közbeszerzést bonyolít le.
 
Bardóczy Gábor, a jövő januári férfi kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa célként tűzte ki, hogy hazánk önállóan is képes legyen nemzetközi sportesemények megrendezésére.
 
BG
Forrás: MTI, Dehír
A képek MTI/Czeglédi Zsolt