A kínai SEMCORP Debrecenben építi fel gyárát

A kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó szeparátor fólia gyárt épít Debrecenben.

A SEMCORP – hivatalosan ismert neve a Yunnan Energy New Material Co. Ltd. a legnagyobb Libsf-szállító a világon. A vállalatnak 5 gyára van, a debreceni gyár lesz az első, amit nem az ázsiai országban építenek fel.
 
A munkálatok már elkezdődtek a nyáron
 
Az év egyik legnagyobb beruházása 65 milliárd forintba kell, melyhez a magyar állam 13 milliárd forint támogatással járul hozzá.
 
A debreceni gyár alapkövének letételekor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az esemény a magyar-kínai gazdasági együttműködés egy újabb fejezetét jelenti. Szerinte a pandémiás időszak miatt sokminden megváltozott a világon és új gazdasági korszak küszöbén állunk.
 
Rámutatott arra a tényre, hogy a nyugati világ technológiai fölénye mérséklődött és példának hozta fel, hogy az elektromos autóipar legnagyobb akkumulátorgyártói mind keleti vállalatok.
 
A SEMCORP 97 ezer négyzetméteres debreceni üzemének építése a nyáron elkezdődött. A tervek szerint a gyár 2023 első negyedévében kezdi meg működését, melynek köszönhetően a cég kapacitása 12 százalékkal emelkedik. A magyar üzemben évente 400 millió szeparátor fóliát fognak gyártani.
 
BG
Forrás: MTI, Dehír, Debrecen
FOtók: MTi/Czeglédi Zsolt