A legkorszerűbb eszközökkel ismerkednek meg a Debreceni Egyetem táborozói

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán 1 hetes nyári tábort indítottak, ahol a tanulók, megismerkednek a legkorszerűbb eszközökkel, valamint a tudományos munka és a mérnöki fejlesztések sajátosságaival. 

Kun Ferenc, Természettudományi és Technológiai Kar dékánja örül annak, hogy tavalyi évhez viszonyítva megduplázódott a táborozók száma, így pedig az ország 45 középiskolájából már 106 fő vesz részt a 8. TKK Nyári Táborban. 18 fő már évek óta visszatér, de vannak a határon túlról is résztvevők.
 
A diákoknak infravörös csatornán keresztül is van lehetőségük dolgozni

Szabó György, a DE TTK Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense elmondta, hogy a földtudományban új témakörökkel kezdtek el foglalkozni, a drónoktól kezdve a térszkeneres felmérésekig, így a résztvevőknek bőven van lehetőségük választani több mint 30 témakör közül.
 
A tábor első napján megismerkednek a diákok olyan műszerekkel, melyeket térképezésre és adatgyűjtésre használnak, valamint drónokat is bemutatnak és infravörös csatornán keresztül lehetőségük van dolgozni is.
Az egyhetes tábor ideje alatt a diákok a TKK laboratóriumában a kar oktatóinak és kutatóinak felügyelete mellett a saját kutatási témájukon dolgoknak. Délutánonként a Debreceni Egyetem 6 kara (Biológiai és Ökológiai Intézet, Biotechnológiai Intézet, Fizikai Intézet, Földtudományi Intézet, Kémiai Intézet, Matematikai Intézet) pedig bemutatkozik, ahol a tanulók megismerik a képzési kínálatokat, valamint betekintést nyernek a tudományágakhoz kapcsolódó kutatási feladatokba és a megszerzett képesítéssel elérhető karrierutakról is információkhoz juthatnak.  
 
A tábor végén workshop keretében ismertetik kutatási eredményeiket a középiskolások. A táborozókat mindig arra buzdítják, hogy maradjanak később is kapcsolatban a TTK oktatóival és folytassák a megkezdett munkát, mellyel bekapcsolódhatnak a tudományos diákköri közösségbe, amivel megalapozhatják jövőjüket.
 
A tábort az EFOP-3.4.4-16-2017-00023, Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében című pályázat támogatásával valósítják meg.
 
BG
Forrás: Dehír, Debreceni Egyetem oldala
A képek illusztrációk