Átadták a Hajdu-Alu új gyártócsarnokát Debrecenben

A kormány úgy döntött, hogy nem adja fel az elmúlt 10-11 év gazdasági stratégiáját, mert úgy vélik, hogy segély helyett munkát kell biztosítani- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben, a Hajdu-Alu Zrt. gyártócsarnok átadásán.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a járványhelyzet gazdasági hatásainak kezelése kapcsán 2 megközelítés ütközött egymással. Az egyik, hogy segélyt adjanak-e, a másik pedig, hogy inkább a gazdaság fejlesztésére, kapacitásnövelésre, új technológiákra biztosítsanak forrást annak érdekében, hogy elkerüljék a tömeges munkanélküliséget. Úgy döntöttek, hogy nem adják fel az elmúlt 10-11 év sikereket hozó stratégiájukat, ezért új munkahelyek létrehozására és a meglévők védelmére összpontosítottak.
 
Szijjártó Péter az avató ünnepségen

A Hajdu Alu Zrt beruházásával kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb beruházásösztönzési támogatási programja került megvalósításra, melyben a vállalat is részt vett. A Hajdu Aluval együtt 1435 vállalat vett részt, mellyel 270 ezer munkahelyet tudtak megvédeni Magyarországon.
 
"Az eredmények már látszanak: tavaly globálisan 42 százalékkal estek vissza a közvetlen működő tőke beruházások, ezzel szemben Magyarországon egy 140 százalékos növekedést tudtunk regisztrálni, és a mai napon már 36 ezerrel többen dolgoznak, mint dolgoztak tavaly, a világjárvány előtt" - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miniszter.
 
Szerinte, ha engedett volna a magyar kormány a csábításnak, hogy segélyt adjon, akkor jóval nagyobb lenne a kiszolgáltatottság és a csődközeli helyzet.
 
Úgy gondolja, a világgazdaság kezd magához térni és a piaci kereslet is kezd visszaépülni, ezért egyre jobban szükség van olyan kínálatra, mely a növekvő keresletet képes kiszolgálni. Erre csak azok képesek, akik az elmúlt időszakban képesek voltak kapacitásaik bővítésére.
 
Szijjártó Péter elmondta, hogy a Hajdu-Alu Zrt 575 millió forintos beruházást hajtott végre, melyhez a kormány 287 millió forint támogatást adott. A beruházás eredményeként egy új, 3000 négyzetméteres csarnokban van lehetőség a modernizálásra és a gyártási idő lerövidítésére. A vállalat 53 munkavállaló jövőjét tudja biztosítani a projekt megvalósításával.
 
Szijjártó Péter kiemelte, hogy Hajdú-Bihar megyében 48 vállalat kért és kapott a Hajdu-Aluval együtt támogatást beruházásaik végrehajtásához. A 48 vállalat összesen 24 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg, mellyel 6100 munkahely vált biztossá a megyében. A célok megvalósításához kormány 11 milliárd forint támogatást adott.
 
 
BG
MTI/fotó Czeglédi Zsolt
A borítókép illusztráció