Átadták a Richter Gedeon új irodaházát Debrecenben

Szijjártó Péter szerint a gyógyszeripar a magyar gazdaság kitörési ágazata, amelyben minden támogatás megtérül, ezért a kormány ezután is mindent megtesz, hogy a magyar gyógyszergyártás a világ élvonalában maradjon.

A külgazdasági és külügyminiszter az irodaház átadásakor azt is elmondta, hogy a magyar gyógyszeripar termelési értéke tavaly 910 milliárd forint volt, ami 5 százalékos növekedés az előző évhez képest, 86 százalékos exporthányaddal.  A gyógyszeripar a leginnovatívabb területe a magyar gazdaságnak - folytatta a miniszter - megjegyezve, hogy bevételarányosan a legtöbb kutatás-fejlesztési célú ráfordítás a gyógyszeriparban jelenik meg, amivel Magyarország élenjár a közép-kelet-európai országok között. Hozzátette, a gyógyszeripar rekordjai nem jöhettek volna létre a Richter nélkül, amely nemcsak a legnagyobb magyar gyógyszeripari vállalat, de Európa egyik legjelentősebb, legeredményesebb és leginnovatívabb gyógyszeripari vállalata is, "a mi regionális multink", amely Magyarországon kívül Nyugat-Európában, Latin-Amerikában, Oroszországban és Kínában is eredményesen tud működni, és mára a Richter nyereségének 90 százaléka külföldön termelődik.
 
richter-irodahaz2
 
A Richter Gedeon Nyrt. tavaly 508 milliárd forint rekordbevételt ért el, negyven országban van jelen több mint 200 gyógyszerrel és 13 ezer alkalmazottal - mutatott rá Szijjártó Péter, aki a 3500 négyzetméteres irodaház avatásán azt is kiemelte, hogy a Richter az elmúlt években 15 milliárd forint értékű kapacitásbővítő és technológia-fejlesztő beruházást valósított meg Debrecenben, amit a kormány 5 milliárd forinttal támogatott, és ezzel 125 új munkahely is létrejött. Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője elismerően szólt arról, hogy a Richter 2012 óta folyamatosan fejleszt Debrecenben. Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta, a városba érkező beruházások - közte a Richter Gedeon folyamatos fejlesztései - visszaigazolják, hogy Debrecen kiemelkedően versenyképes, innovatív város, aminek további garanciája az ipari infrastruktúra fejlettsége, a szakképzett munkaerő megléte és az egyetem tudásbázisa. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke kiemelte: "ez az átadó újabb fontos állomást képvisel abban a törekvésünkben, hogy versenyképes és inspiráló környezetet biztosítsunk a magasan képzett munkaerő számára, amivel hazánkban tudjuk tartani a tehetséges pályakezdőket és a tapasztalt szakembereket".

MTI/T.D.