Az A2-es tej lehet a megoldás a Debreceni Egyetem kutatói szerint

Magyarországon összességében kevés tej fogy évente, hogy az ipart fellendítsék, a Debreceni Egyetem munkatársai kutatásba fogtak. Rájöttek, hogy az úgynevezett A2-es tehéntejet azok is fogyaszthatják, akiknek emésztési problémát okozott eddig az ital. Az emészthető tej hazai előállításával kapcsolatos kísérletek folynak.

Az A2-es tejet a legnagyobb tejipari innovációként emlegetik. Annak köszönheti népszerűségét, hogy teljesen más a fehérjeszerkezete, mint az emésztési panaszokat okozó A1-es, forgalomban lévő tejnek. Attól is függ a tejek közti eltérő fehérjeszerkezet, hogy milyen fajta tehéntől származik. Magyarországon a legelterjedtebb fajta a holstein-fríz. Bőséges tejet ad, de az tele van béta-kazeinnel, amely emésztési panaszokat okozhat.  
 
 
A finom tej
A finom tej
 
 
Szemben ezzel például a kárpáti borzderes tehén vagy az angol jersey fajta szarvasmarha az előzetes vizsgálatok alapján A2-es tejet ad. Jelenleg ezzel kapcsolatos kutatások folynak a DE-n, illetve a szakemberek szeretnék átültetni a holstein-fríz fajtába az A2-es fehérjetípusát.  
 
Az emésztési panaszokat a tejet adó, újabb fajtájú szarvasmarhák genetikai mutációival hozzák összefüggésbe, a régebbi fajtájú tehén adja az A2-es tejet. Ha mesterséges megtermékenyítéssel sikerül a holstein-fríz tehénnek a jobb tejet produkálnia, akkor akár hazánkban is sikeres lehet az egészséges tej palackozása. 

 

 

M. A. 

Forrás: mti