Biotechnológiai kutatólaboratóriumot építhetnek Debrecenben

Biológiai hatóanyagok előállítására alkalmas high-tech kutatólaboratóriumot építhetnek Debrecenben, ami elősegítheti a Nemzeti Oltóanyaggyár létrehozását.

A szeptember 3-án megjelent Közbeszerzési Értesítő alapján a Debreceni Egyetem és a STRABAG Zrt vállalkozási szerződést kötött biológiai hatóanyagok előállítására alkalmas kutatólaboratórium megépítésére a Vezér utcai Innovációs Parkban.
 
A projektet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázat keretében elnyert 2,8 milliárd forint támogatásból valósítják meg. A 7 ajánlatadóból a STRABAG Zrt-é volt a legkedvezőbb.
 
 
A labort a high-tech biotechnológiai iparág megmodernebb technológiai, minőségügyi és kiviteli sztenderdjei mellett valósítják meg
 
A megépítésre kerülő közel 1250 négyzetméterű kutatólaboratórium területén, két egymástól elkülönített része vírus és baktériumalapú biológiai hatóanyagok előállítására és tárolására, valamint kisszériás, kísérleti célú vakcinagyártásra lesz alkalmas.
 
A labor munkájába bekapcsolódik a Természettudományi és Technológiai Kar Biotechnológiai Intézetének három tanszéki laboratóriuma és fermentációs félüzeme mellett az Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Műszaki Kar és a Gazdaságtudományi Kar is.
 
A labort a high-tech biotechnológiai iparág megmodernebb technológiai, minőségügyi és kiviteli sztenderdjei mellett valósítják meg.
 
BG
Forrás: MagyarÉpítők, Civishír
A képek illusztrációk