Csatlakozott az Írórezidencia programhoz Debrecen

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) országos és határon túli Írórezidencia programjához csatlakozott Debrecen- jelentette be Puskás István, a város kulturális területért felelős alpolgármestere.

Puskás István (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az együttműködés értelmében a városba érkező alkotók számára szálláshelyet és ösztöndíjat biztosít Debrecen. Bíznak benne, hogy a program révén jó hírét viszik az írók Debrecennek. Korábban Partiumra, Erdélyre fókuszáltak a kortárs alkotói kapcsolatok, de most kiterjesztették a Kárpát-medencére. A magyar szerzők mellett elsőként lengyel, cseh, szlovák szerzőket várnak a városba.
 
Debrecenben inspirálódnak a kortárs szerzők
 
Pál Dániel Levente, a PKÜ irodalomszakmai igazgatója  szerint a program célja, hogy minél több külföldi, illetve határon túli és anyaországi magyar író élményekkel gazdagodjon és inspiráló környezetben alkothasson.
 
A Petőfi Kulturális Ügynökség regionális stratégiai partnereként Debrecen vendégül lát 1-1 írót, mellyel részt vállalnak az irodalom és a kultúra országos terjesztésében.
 
A programnak köszönhetően Debrecen és a térségének lakossága testközelből ismerheti meg a kortárs írókat, költőket. Lehetővé válik a helyi írónagyságok életművének feldolgozására is.
 
A program nyitott az idegen nyelven alkotó külföldi szerzők előtt is. Ők heti szinten rezidensnaplót írnak debreceni élményeikről.
 
Gemza Péter, a debreceni Csokonai színház igazgatója kiemelte a program színházi jelentőségét, hiszen a teátrum vállalta a program megszervezését a városban. Szerinte nagyon sok lépést tett a színház annak érdekében, hogy a várost kinyissa a kortárs irodalom felé.
 
Hozzáfűzte: "Célunk, hogy olyan közeget teremtsünk a városba érkező alkotónak, ami mindkettőnket táplál. Egy szerző jelenléte a társulat számára is inspiratív".
 
A tájékoztatóból kiderült, hogy elsőként Turbuly Lilla érkezik júliusban Debrecenbe, aki háromgenerációs családregényéhez merít ihletet a városban.
 
A PKÜ széleskörű kapcsolatrendszere biztosítja, hogy a program keretében a világ minden tájáról érkezzenek szerzők.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk