Debrecen és Hajdúszoboszló összefog a térség fejlesztéséért

A térség turisztikai fejlesztésének érdekében szorosabban működik együtt a jövőben Debrecen és Hajdúszoboszló- jelentett be a két település polgármestere.

Papp László (Fidesz-KDNP) Debrecen és Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere szerint a két város nem riválisként tekintenek egymásra, hanem partnerként, hiszen közös érdekük, hogy minél többen látogassanak el Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó térségébe.
 
Sok látogatót, turistát várnak a térségbe
 
Czeglédi Gyula úgy gondolja, hogy a hazai turizmus egyik fellegvára Hajdúszoboszló, a városban található Közép-Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma. Elmondta, hogy a járványhelyzetet megelőzően 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek el évente Hajdúszoboszlón. A tavalyi évben ez a szám visszaesett, de bíznak benne, hogy 2022-ben újra elérik a korábbi látogatottságot.
 
Hajdúszoboszló ipari park nyitását tervezi annak érdekében, hogy több lábon álljon. Az ipari park nyitásában az EDC-re, Debrecen város- és gazdaságfejlesztési cégére is számítanak.
 
A két polgármester megállapodott abban is, hogy elkészítik a 4-es főközlekedési út két város közötti kétszer kétsávosításának kivitelezési terveit. A munkálatok költségének fedezetéért Debrecen és Hajdúszoboszló együtt fordul a kormányhoz segítségért.
 
Papp László szerint a térség hazánk egyik legfontosabb turisztikai értéke. Újraindították a debreceni repülőteret, ahol a jövőben jelentős fejlesztéseket terveznek a kormánnyal. Reményét fejezte ki abban, hogy hamarosan Tel-Avivba és Moszkvába is újra közlekednek a repülők. Új keleti desztinációk nyitását is tervezik, ahonnan sok turista látogathat el Hajdúszoboszlóra.
 
Debrecen polgármestere emlékeztetett rá, hogy 21 térségbeli településsel összefogva megalakították a régiós együttműködési tanácsot, azonban a pandémiás helyzet miatt nem tudták elkezdeni a munkát. Most viszont újraindulnak, mert a települések együttműködése több területre kiterjed a jövőben, többek között a közlekedésre, oktatásra, kultúrára, településüzemeltetésre, környezetvédelemre, turisztikára és a sportra is.
 
BG
Forrás: MTI