Debrecenbe elektromos buszok érkeznek

A sikeres közbeszerzési eljárást követően Debrecenbe 12 darab Mercedes-Benz eCitaro autóbuszt állítanak forgalomba.

A Zöld Busz program keretében 2020 decemberében 1 hónapig ingyenesen próbálhatták ki a debreceniek az elektromos buszt, melyet ideiglenesen a DKV üzemeltetett.
 
A tesztüzem időszaka alatt szó volt róla, hogy állami támogatással a DKV új elektromos buszokat szerezne be, ami hamarosan meg is valósul.
 

A töltési infrastruktúrát is kiépítik
 
A DKV Zrt 12 db 12 új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro városi autóbuszra írt ki közbeszerzési eljárást, melynek nyertes ajánlatadói az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft és a debreceni Traction Electrics Kft. Az autóbuszokat nettó 2 milliárd 160 forintért szállítják le és alakítják ki hozzá a töltési infrastruktúrát, majd elvégzik a szükséges oktatásokat.
 
Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy a 12 jármű egyidejű töltésére alkalmas-kültérre is telepíthető- töltőrendszert is kiépítik. A D2030 program kiemelt célja, hogy a várost zöld és fenntartható módon fejlesszék.
 
Az elektromos buszok beszerzését a kormány 800 millió forinttal támogatja. Az autóbuszok a tesztidőszak letelte után 2022-től fognak napi forgalomba állni.
 
BG
Forrás: MTI, Dehír
A képek illusztrációk