Drónpilotákat képeznek a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon növényvédelmi drónpilótákat képeznek.

A jelenlegi technológiai fejlődés lehetővé tette a precíziós gazdálkodás bevezetését, ahol egyre inkább automatizált eszközöket alkalmaznak: egyebek mellett olyan különleges szenzorokkal felszerelt drónokat, amelyek valós idejű mérésekkel azonnali talajtérképezésre képesek adott táblán belül.
 
Egyre inkább terjed a precíziós mezőgazdaság
 
Az igények növekedése miatt drónpilóták oktatásával bővíti képzési kínálatát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara, mellyel támogatják a precíziós mezőgazdaság fejlődését. 
 
"Az új technológia alkalmazási és jogi környezete kidolgozás alatt van, az erre való felkészülésben kíván segítséget nyújtani a Debreceni Egyetem azzal, hogy a most indított kurzuson a résztvevők drónpilóta- és növényvédelmi képzésben is részesülnek.  Az oktatás során nemcsak a precíziós mezőgazdasággal, hanem a precíziós növényvédőszer kijuttatással is megismerkednek a hallgatók"- jelentette ki Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.
 
A kurzuson résztvevő hallgatók drónpilóta- és növényvédelmi képzésben is részesülnek, az oktatás során nemcsak a precíziós mezőgazdasággal, hanem a precíziós növényvédőszer kijuttatásával is megismerkednek.
 
A képzésre jelentkezéshez érettségi bizonyítvánnyal, B típusú jogosítvánnyal, A1-es, illetve A3-as drónpilóta-engedéllyel, továbbá egy 80 órás növényvédelmi képzéssel kell rendelkeznie a hallgatóknak.
 
BG
Forrás: MTI, Dehír
A képek illusztrációk