Egyedülálló ellátás Debrecenben: post-Covid ambulanciát nyitnak

Ma már köztudott, hogy a koronavíruson átesett páciensek utánkövetése elengedhetetlen, észrevétlenül kialakulhatnak olyan szövődmények, amelyek később problémát okozhatnak. Erre talált megoldást a Debreceni Egyetem: post-Covid ambulanciát hoznak létre.  

A DE klinikai központjában lesz a székhelye az országosan egyedülálló intézménynek. A post-Covid ambulancia egyfajta hálózat lesz, és szakorvosok dolgoznak majd a betegek felépüléséért. Minden tünetegyüttest megfelelő kezeléssel próbálnak majd megszüntetni, legyen szó neurológiai, kardiológiai, tüdőgyógyászati problémáról. Gyermekgyógyászok, infektológusok és más szakemberek is dolgoznak majd a hálózatban.  
 
 
A köhögés is tünet lehet
A köhögés is tünet lehet
 
 
Nemcsak a láthatatlan szövődményeket kutatják és gyógyítják. A heveny tünetek az esetek 10-20 százalékában a felgyógyulást követően is jelen maradnak, ezeket is kezelik majd. A post-Covid állapotába több tünet is tartozik: a fáradtság, a légszomj, a koncentráció- és memóriazavarok megjelenése, különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák sorolhatók ide.  
 
A rendelés március elsején, hétfőn indult el Debrecenben. Kivizsgálás, gondozás és rehabilitáció is folyik a klinikán. Ahhoz, hogy valakit kezeljenek, háziorvosi beutalóra és néhány kérdőív kitöltésére van szükség. A háziorvosok már megkapták erről a szükséges tájékoztatókat.  
    

 

M. A. 

Forrás: mtik