Egyedülálló fejlesztés: gyógyszeripari központot építenek

Debrecenben gyógyszeripari központot hoznak létre, Nemzeti Gyártó - Kutató - Oktató Középüzem néven. A high-tech felszereltséggel, innovatív eszkzökkel, kutatási és fejlesztési laborokkal felszerelt egység 2023-ban nyit a tervek szerint. 

A 7,4 milliárd forintos beruházás keretében gyártósor és a Debreceni Egyetemen belül Gyógyszertudományi Kar építése is megvalósul. Széles spektrumú központról lesz szó, egy gyógyszergyártásra alkalmas gyorsreagálású tabletta- és kapszulagyártó üzem épül fel, valamint egy növényi hatóanyagokat tartalmazó étrendkiegészítők gyártására alkalmas minigyár is. Teljesen új épületkomplexumot húznak fel Debrecenben, a két üzem mellett itt lesznek az egyetem érintett tanszékei, oktatási helyiségek, laborok, és egy egészségügyi intézet is helyet kap.  
 
 
Étrendkiegészítőket is gyártanak majd
Étrendkiegészítőket is gyártanak majd
 

A kutatási és fejlesztési laboratórium alkalmas lesz arra, hogy különböző termékek laboratóriumi méretű fejlesztése valósuljon meg. Gyógyszerkönyvi minőségű készítmények, gyógynövényalapú tabletták és kivonatok fejlesztése várható. Az utánpótlás nevelésére is hangsúlyt fektetnek, egészségipari szakképzést szeretnének indítani itt.  

Az üzemekben az egyetemi hallgatóknak lehetősége lesz kutatásra, valamint oktatási feladatok ellátására, együtt tudnak működni a központban működő gyártókkal, fejlesztőkkel, vállalatokkal, egészségipari kutatások széles köre valósulhat itt meg.  

A vissza nem térítendő európai uniós forrásból megvalósuló beruházással 2023 nyarára végeznének, európai szintű központot létrehozva ezzel. 
 
 
 
M. A. 

Forrás: mti