Elektromos buszok érkeznek jövőre Debrecenbe

Jövőre 12 elektromos busszal gyarapodik a debreceni közlekedés. A beszerzésről szóló megállapodást a felek aláírásával hitelesítették.

A DKV Zrt közbeszerzési eljárást írt ki 12 Mercedes-Benz eCitaro darab új, alacsonypadlós, elektromos meghajtású városi autóbusz beszerzésére és üzembehelyezésére, valamint a hozzá kapcsolódó töltöinfrastruktúra kiépítésére.
 
Aláírták az elektromos autóbuszokra vonatkozó szerződést
 
A nyertes ajánlatadók az Omnibus Hungária Kft és a vele partneri viszonyban álló Inter Traction Electrics közös ajánlata lett, 2 milliárd 160 Ft-tal. Az autóbuszok (a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezésekkel) darabonként nettó 180 millió forintba kerülnek. A nyertesek vállalták, hogy 60 hónapig ellátják az autóbuszok karbantartását is.
 
Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy 2019-ben zöld környezetpolitikát hirdettek, ennek egyik területe a közösségi közlekedés. A DKV Zrt-vel közösen létrehozzák az ország első zöld buszflottáját. A most beszerzésre kerülő 12 autóbusz mellé továbbiakat is vásárolni fognak.
 
Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a zöld célok mellett figyelembe kell venni a fenntarthatóságot, mivel az új buszok költségkímélőbbek is.
 
A villanybuszok beszerzését a Zöld Busz Program keretében elnyert támogatással és az önkormányzat támogatásával finanszírozzák. A városba nemcsak elektromos buszok érkeznek majd, hanem jövő év elejétől lecserélik szinte a teljes autóbuszflottát.
 
A 12 darab 12 Mercedes-Benz eCitaro 2022 májusában kezdi meg szolgálatát Debrecenben.
 
BG
Forrás: Dehír, MagyarbuszInfó
A képek illusztrációk