Gigaberuházás Debrecenben: intelligens rendszerekkel indított a Vitesco

Vitesco Technologies harminchat milliárd forintos beruházást hajtott vége Debrecenben, március elején pedig megkezdte működését a városban. Az autóipari vállalat okos technológiát alkalmaz, önvezető robotokat dolgoztat üzemében. Termékeit elektromos autók esetében használhatják majd.

Mintegy harminchat milliárd forintból építette meg debreceni üzemét a németországi óriásvállalat. A jövő év közepéig négyszázötven munkahelyet hoz létre a Vitesco, emellett gyára automatizált, így a termelése is sokkal hatékonyabb lesz.  
 
2018 óta épül a gyár a déli ipari parkban, március elején pedig már üzemelnek a gyártósorok. A dolgozók egyelőre mentoráló és képesítő programokon vesznek részt, hogy megfelelően el tudják látni munkájukat a jövőben. Létszámuk hamarosan a négyszázötvenet is elérheti.  
 
 
Elektromos autó
Elektromos autó
 
 
A hétezer négyzetméteres üzemben a jelenlegi piaci igényekhez igazított alkatrészgyártás zajlik majd, az autóipari cég közleménye szerint ugyanis a hatékony és tiszta hajtástechnológia iránt egyre nő kereslet. A Vitesco célkitűzését megfogalmazza szlogenjük: a tiszta jövőért. Innovatív és modern erőátviteli technológiákat fejlesztenek járművekhez, amelyek környezethatékonyak. Elérhető áron vannak, így bárki számára megfizethető eszközökről van szó. Hibrid és elektromos autókban alkalmazott villany- és teljesítményleadó elektronikák találhatók meg portfóliójukban.  
 
A debreceni üzemben önvezető robotokat is bevetettek a termelés hatékonyságának érdekében. Intelligens rendszerekkel szerelték fel. Aautóipari elektronikát és sebességváltó érzékelőket gyártanak. Nemcsak a tisztán elektromos autók esetében, hanem a villamosított belsőégésű motoros járművekben is felhasználhatják majd ezeket.  

 

M. A.