Informatikai laborokkal bővült a Debreceni Egyetem

A "Programozd a jövőd!" projekt keretében 3 informatikai labort alakítottak ki a Debreceni Egyetemen.

A beruházás a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) konzorciumában valósult meg 60 millió forint értékben.
 
Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a "Programozd a jövőd" projekt részeként az országban 19 egyetemen 681 millió forint értékben támogatják az informatikai labor-, illetve tananyag-fejlesztéseket. A kormány számára fontos az informatikai oktatás megerősítése, emiatt eszközökkel is támogatják a képzéseket.
 
A végzett informatikus hallgatók könnyebben fognak álláshoz jutni
 
Az államtitkár hozzátette, hogy a kurzusok végén a hallgatóknak lehetőségük van rá, hogy ingyenesen nemzetközileg elismert szakmai vizsgát tegyenek.
 
A laborok átadó ünnepségén Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese felhívta rá a figyelmet, hogy egyre nagyobb igénye van az iparnak a képzett informatikusokra. Debrecennek kiemelten szüksége van a szakemberekre, hiszen a városba egyre több multinacionális vállalat telepedik le és a kkv szektor szereplői is számítanak rájuk.
 
Hajdu András, Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja arról beszélt, hogy a 3 új labort nemcsak az informatikusok fogják használni, hanem az intézmény multidsziciplinaritása miatt a mérnöki folyamatokban, a járműipari fejlesztésekben, az adattudományi, adatbiztonsági kutatásokban is. Úgy gondolja, hogy az informatikusként végzett hallgatók frissdiplomásként jó esélyekkel indulnak majd a munkaerőpiacon.
 
"A kiépített Linux és Cisco hallgatói laborokban a hálózati alapismeretek, az informatikai biztonság, a számítógép hálózatok tervezése és üzemeltetése, a nagyvállalati hálózati megoldások és szolgáltatások tantárgyakhoz szükséges tudást sajátíthatják el, míg a LabVIEW hallgatói labor a műszaki informatikához kapcsolódó méréstechnika, elektronika, elektrotechnika, szenzor hálózatok, szabályozástechnika, irányítástechnika, mechatronika, robotika kurzusokhoz nyújt segítséget."- fejezte be mondandóját Hajdu András.
 
BG
Forrás: MTI, Debreceni Egyetem, Dehír
A képek illusztrációk