Jó úton Debrecen a klímacélok megvalósításáért

Köszönhetően az elmúlt pár év beruházásainak, Debrecen több mint 50 százalékkal mérsékelte 1990-hez viszonyítva a szén-dioxid kibocsátását. 2050-re így elérhetik a 80 százalékos csökkentést.

Több mint 50 százalékkal sikerült csökkentenie szén-dioxid kibocsátását az 1990-es évekhez képest Debrecennek és Kaposvárnak.
 
A két város polgármestere volt a vendég Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjában február végén. Amennyiben így haladnak, Debrecen is teljesíti az 5 évvel korábban tett vállalását, miszerint 2050-re 80 százalékkal mérsékeli a szén-dioxid kibocsátását 1990-hez mérten.
 
Az Under2, azaz 2 fok alatt elnevezésű mozgalom tagjai tettek ígéretet arra, hogy 2050-re elérik a fenti célt – ehhez 2018-ban megyei jogú magyar városok is csatlakoztak.
 
Papp László, Debrecen polgármestere beszámolt arról, mit is ért el a cívisváros az elmúlt 5 esztendőben a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében.
 
A város szennyvíztelepe energetikai szempontból teljesen önálló – biogázzal működik ugyanis. A termálvíz energiáját használja a debreceni strandfürdő, a fedett élményfürdőt és a szállodát is ezzel fűtik.
 
Jó úton Debrecen és Kaposvár a klímacélok megvalósításáért
Jó úton Debrecen és Kaposvár a klímacélok megvalósításáért
 
Mint Papp László a podcastban elmondta, az energiaválság idején az önkrományzatoknak fontos egyedi megoldásokat találniuk – Debrecen most a nemrég üzembe helyezett szuperszámítógép hulladékhőjét a szomszédban levő kampusz uszodájának fűtésére hasznosítja majd. A beruházás 70 millió forintba kerül, azonban megtérül másfél szezon alatt – jegyezte meg a városatya.
 
Papp László beszélt arról is, hogy 24 megawatt kapacitású napelemparkot hoztak létre Debrecenben, a repülőtér azon területén, amelyet nem használtak, így az több mint 50 hektáron épült meg.
 
Debrecen igyekszik elsősorban elektromos járművekkel biztosítani a város tömegközlekedését, hiszen ott troli és villamos is jár – ehhez azonban fontos, hogy az energiatermelésben komoly szerepet vállaljon a közlekedés üzemeltetője.
 
Azzal kapcsolatban, hogy a napelemmel megtermelt energiát miként tárolják, a polgármester azt mondta, megoldás lehet a jövő fenntartható közlekedése számára, ha a napelemmel termelt energiát akkumultátorteleppel kombinálják.
 
A polgármester kiemelte, hogy intenzív gazdasgágfejlesztési folyamaton megy át a város, az ipart leszámítva szén-dioxid kibocsátás-csökkentésük 50 százalék feletti. Azt még vizsgálják, miként tudnák elérni a kitűzött klímacélt az iparral együttműködve is.
 
Papp László megjegyezte: a fásításért ugyancsak sokat tesznek. Hangsúlyozta, hogy Debrecen a harmadik legnagyobb közigazgatási területű város, amely 34 százalékban erdősült területtel rendelkezik.
 
B.A.