Jöhet a magyar gyártású vakcina

A Debreceni Egyetemet jelölték meg az Oltóanyaggyár Zrt. alapítójának a cégnyilvántartásban. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 elleni vakcina magyarországi gyártása a cívisvárosban kezdődhet meg. 

A koronavírus elleni vakcina magyarországi fejlesztéséről még tavasszal döntöttek, a Debreceni Egyetemről már akkor tudni lehetett, hogy központi szerepet fog betölteni a történetben. A Nemzeti Népegészségügyi Központtal kötött szerződésük alapján itt kezdődhet meg a vakcinák fejlesztése és majd gyártása is, tudta meg a telex.hu.

 

Laborvizsgálat

Laborvizsgálat

 

A napokban jelentették be, hogy a projekt már a véghajrában van, Oltóanyaggyár Zrt. néven jegyezték be ötmillió forintos tőkével a céget, amely a folyamatra jogosult lesz. A kormány kétmilliárd forintot csoportosított át minderre még decemberben.

A nyilvános cégadatok szerint a Debreceni Egyetem által alapított vállalat vezérigazgatója Prépost Eszter Anna lesz, aki gyógyszerfejlesztésben kiemelkedő eredményeket ért el, emellett a debreceni BBS NanoMedicina Zrt. vezérigazgatója is.  

 

M. A. 

Forrás: telex.hu