Jól halad a Civaqua-program – kész a víztározó a Vezér utcánál

Elkészült a Vezér utcai kiegyenlítő tározó Debrecenben – immár 60 százalékos a Civaqua-program első ütemének készültsége, amely a Nagyerdő és az Erdőspuszták zöldebbé tételét szolgálja.

Jól halad a Civaqua-program: elkészült a kiegyenlítő víztározó a Vezér utca közelében, amely 1,2 hektáron foglal helyet. Balázs Ákos alpolgármester elmondta: amellett, hogy jóléti céljai vannak, a környék érdekes színfoltja is lesz – írta meg a dehir.hu.

A program első ütemének kivitelezése munkái tehát rendben zajlanak, a vezetékfektetés 90 százalékával végeztek a szakemberek. A hátralevő munkákkal várhatóan november végéig készülnek el.

Ezzel párhozamosan a 2A ütem tervezési is zajlik, most azon dolgoznak a szakemberekkel, hogy elkészüljenek a végleges tervek, a program folytatásának biztosításaképpen – mondta az alpolgármester.

Jól halad a Civaqua-program – kész a víztározó a Vezér utcánál

Jól halad a Civaqua-program – kész a víztározó a Vezér utcánál

A Civaqua-program első üteme keretében a Tisza vize a Tócó-patakhoz jut majd el a Keleti-főcsatornából. Ezen ütem részeként felújítják a szivattyútelepet is, mely a rendszer vízellátását biztosítja a Keleti-főcsatornából, s egyben a telep kapacitását is növelik – írta meg a dehir.hu.

A második ütem munkálatainak 2024 tavaszára kell elkészülniük.

A 2/A ütem a Kondoros irányába viszi tovább a vizet. Ez lehetőséget ad arra, hogy a Nagyerdőt, majd továbbhaladva a Fancsikai-tavakat ellássák.

A 2/B ütem a Vekeri-tavat jelenti. Ebbe építhetik majd be az ötletpályázatra beérkezett jóléti fejlesztéseket is. Például a józsai szakaszhoz tervezett vízimalmot, amely áramtermelésre is használható lenne, valamint a Fancsikai-tavakhoz megálmodott szaunaházat. Hogy ezek mennyire megvalósíthatók, azt szakemberek segítségével tekintik majd át – tudatta a dehir.hu.

B.A.